Ciolos, despre MCV: E clara intentia CE de a pune capat mecanismului doar daca statul de drept si independenta justitiei sunt respectate

Miercuri, 15 Noiembrie 2017, ora 17:09
1065 citiri
Ciolos, despre MCV: E clara intentia CE de a pune capat mecanismului doar daca statul de drept si independenta justitiei sunt respectate
Foto: Facebook/Dacian Ciolos

Fostul premier Dacian Ciolos considera ca, in raportul privind MCV, este foarte clar exprimata intentia Comisiei Europene de a pune capat acestui mecanism inainte de inceperea Presedintiei Romaniei la Consiliul UE, "doar daca Romania demonstreaza ca statul de drept si independenta justitiei sunt respectate".

"Nu pentru a face placere cuiva de la Bruxelles, din capitalele statelor democratice sau din alta parte, ci pentru ca acestea fac parte din valorile la care am aderat odata cu intrarea in UE si care stau la baza bunastarii si a libertatilor fundamentale ale omului", continua Ciolos intr-o postare pe Facebook.

Fostul premier spune ca anul trecut s-au facut progrese considerabile in acest sens, pentru ca, la acea vreme, atat Guvernul, cat si societatea civila, alaturi de institutiile din sistemul judiciar au dovedit ca asta isi doresc pentru Romania.

"Anul acesta, Guvernul si majoritatea politica din Parlament au luat din nou justitia la ochi. La inceputul anului, cu o tentativa de lovitura scurta in plina figura. Dupa iesirea oamenilor in strada, loviturile s-au reluat dar mai 'finut', pentru a nu se vedea vanataile, insa obiectivele par sa ramana aceleasi: subordonarea politica (si nu evitarea abuzurilor asa cum ni se spune) a sistemului judiciar care pare sa incurce socotelile unora care au impresia in continuare ca puterea politica vremelnica inseamna dreptul de a trata statul si bunurile publice ca pe propria mosie", continua Dacian Ciolos.

El precizeaza ca acest gen de semnale precum cel al Comisiei Europene sunt utile, dar nu vor putea inlocui niciodata vointa si sinceritatea politica in a accepta ca fara justitie independenta nu vom scapa de tentatia coruptiei, nici la varful si nici la baza societatii.

"Si ca fara cinste si onestitate nu vom avea bunastare consolidata oricat de bine ar merge economia. Acei politicieni care inca ezita in a face ceea ce spun atunci cand clameaza sustinerea independentei justitiei trebuie sa aleaga sinceritatea. Iar cei care stau pe margine sperand ca lucrurile se vor schimba de la sine sa-si asume la viitoarele alegeri un rol activ. Pana la alegeri sa dam semnalul clar celor care acum abuzeaza de puterea data de o majoritate politica in Parlament si la guvernare ca modificarile legislative care merg impotriva independentei justitiei si a statului de drept nu ne reprezinta pe cei multi", mai scrie Ciolos.

Vezi care sunt concluziile Comisiei Europene in raportul MCV pentru Romania

...citeste mai departe despre "Ciolos, despre MCV: E clara intentia CE de a pune capat mecanismului doar daca statul de drept si independenta justitiei sunt respectate" pe Ziare.com

#Ciolos raport MCV Romania, #raport MCV Romania, #raport MCV , #Stiri Guvern