Ce votam, de fapt, la alegerile europarlamentare de duminica

Joi, 23 Mai 2019, ora 13:00
900 citiri
Ce votam, de fapt, la alegerile europarlamentare de duminica
Foto: Arhiva Facebook/Parlamentul European

Parlamentul European (PE) este singura institutie a Uniunii Europene unde cei care ocupa functiile sunt alesi de cetateni. PE este responsabil de legislatia europeana, dar are si responsabilitati bugetare si de control.

Parlamentul European are 751 de membri, din 28 de state UE. Romania are alocate 32 de locuri, iar dupa ce Marea Britanie va parasi oficial blocul comunitar vom primi un mandat in plus la redistribuire, astfel ca vom avea 33 de reprezentanti.

Numarul deputatilor din fiecare tara este, in principiu, proportional cu populatia sa, dar in practica se aplica sistemul "proportionalitatii degresive": nicio tara nu poate avea mai putin de 6 parlamentari sau mai mult de 96, iar numarul total al acestora nu poate depasi 751 (750 plus presedintele).

Vezi candidatii la alegerile europarlamentare

Te intrebi de ce sa votezi la aceste alegeri? Iata cum a contribuit, concret, apartenenta la UE la dezvoltarea Romania

Rol legislativ, bugetar si de control

Europarlamentarii adopta legislatia UE, impreuna cu Consiliul UE, pe baza propunerilor Comisiei Europene. Legile aprobate de ei vor fi apoi implementate in toate tarile Uniunii. Tot ei iau decizii cu privire la acordurile internationale, dar si in ce priveste eventuala extindere a Uniunii.

Fiind singurul for ales direct de cetateni, Parlamentul European alege presedintele Comisiei Europene si aproba colegiul comisarilor si poate inclusiv sa recurga la o motiune de cenzura in urma careia Comisia sa fie obligata sa demisioneze.

Parlamentul European stabileste bugetul UE, impreuna cu Consiliul, aproba bugetul pe termen lung al UE ("cadrul financiar multianual") precum si modul in care s-a cheltuit bugetul UE.

Presedintele reprezinta Parlamentul atat in relatia cu celelalte institutii ale UE, cat si pe plan extern, si are ultimul cuvant de spus cu privire la bugetul Uniunii.

Europarlamentarii nu sunt, insa, responsabili de atragerea fondurilor europene, aceasta fiind sarcina guvernelor si autoritatilor locale.

Parlamentul European este cel care exercita control democratic asupra tuturor institutiilor UE, analizeaza petitiile cetatenilor si formeaza comisii de ancheta.

Familiile politice europene

Europarlamentarii sunt repartizati in functie de afilierea politica, nu de nationalitate. Inaintea fiecarui vot din cadrul sedintelor plenului Parlamentului European, grupurile politice examineaza rapoartele elaborate de comisiile parlamentare, stabilesc amendamente si adopt ...citeste mai departe despre "Ce votam, de fapt, la alegerile europarlamentare de duminica" pe Ziare.com

#alegeri europarlamentare 2019 vot, #alegeri europarlamentare 2019 candidati, #rolul europarlamentarilor romani , #Stiri Guvern