Ce inseamna sa nu faci parte din grup: Romania, a cincea roata a carutei V4

Duminica, 10 Decembrie 2017, ora 09:41
1072 citiri
Ce inseamna sa nu faci parte din grup: Romania, a cincea roata a carutei V4
Foto: VisegradGroup.eu

Recent, au existat discutii despre relatia dintre Romania si grupul de la Visegrad (format din Cehia, Polonia, Slovacia si Ungaria), dar sansele ca tara noastra sa devina al 5-lea membru sunt infime.

Grupul de la Visegrad a reprezentat un subiect de discutie in Romania doar cu doua ocazii, scrie Armand Gosu intr-un articol pentru Berlin Policy Journal.

Prima ocazie a fost atunci cand s-a format organizatia, adica in 15 februarie 1991. La acea vreme, analistii din Bucuresti credeau ca, din cauza ca nu au fost invitati sa faca parte din grup, Romania urma sa ajunga o zona gri, un amortizor intre Occident si Uniunea Sovietica.

Nu este de mirare, deci, ca presedintele de atunci, Ion Iliescu, s-a folosit de aceasta ocazie pentru a semna un Tratat de Prietenie cu URSS, fapt ce s-a intamplat in Moscova, la 4 aprilie 1991; la acea vreme nimeni nu isi putea imagina ca Romania ar putea sa lucreze cot la cot cu statele V4 (cele care apartin grupului de la Visegrad - n.red.), care au initiat reforme inca din anii '80.

A doua oara cand acest subiect a reprezentat interes pentru Romania a fost anul acesta, cand presedintele Klaus Iohannis a respins ideea ca tara noastra sa se mute mai aproape de grupul de la Visegrad. Intr-o declaratie din 12 octombrie, Iohannis a spus: "In ultimul an, grupul de la Visegrad a avut opinii care sunt diferite de ale noastre si, in acest moment, din punctul meu de vedere, o apropiere intre Romania si grupul de la Visegrad nu este realista".

Presedintele a facut aceasta declaratie dupa ce a vizitat uzina Ford din Craiova.

Acest lucru a venit dupa ce un interviu acordat de premierul maghiar Viktor Orban a aparut in presa din Romania. In interviu, Orban invita Romania sa coopereze cu V4, dar nu sa se alature efectiv grupului.

"Intrebarea este 'ce isi doresc romanii?'. Asta e un lucru pe care ei trebuie sa il decida. Prin lansarea de proiecte economice comune si stabilirea unor teluri comune cu ungarii, romanii ar putea lua parte la o poveste de succes din Europa Centrala. Cea mai mare parte a intregii cresteri economice a Uniunii Europene provine din grupul de la Visegrad. In formatia 'V4 + Romania', am gasi o forma de cooperare care ar putea, eventual, sa duca la implementarea unor standarde de viata imbunatatite, o mai mare siguranta si perspective mai bune pentru romani. Vom lasa aceasta usa deschisa", declarase la acel moment Orban.

Insa in discutiile despre viitorul relatiei dintre Romania si V4, avem de-a face cu o ...citeste mai departe despre "Ce inseamna sa nu faci parte din grup: Romania, a cincea roata a carutei V4" pe Ziare.com

#Romania relatie grupul Visegrad, #Grupul de la Visegrad cooperare , #Stiri Guvern