Catalin Predoiu: Cand deschideai subiectul SIPA sareau geamurile din balamale. Secretele arhivei pe care n-a vrut-o nimeni Interviu

Joi, 18 Mai 2017, ora 06:15
995 citiri
Catalin Predoiu: Cand deschideai subiectul SIPA sareau geamurile din balamale. Secretele arhivei pe care n-a vrut-o nimeni Interviu
Foto: Ziare.com

Arhiva SIPA nu ar trebui desecretizata inainte de realizarea unei inventarieri profesioniste, sub supravegherea CSAT, a continutului ei.

"Pana cand nu intri acolo si nu inventariezi nu ai de unde sa stii ce anume sa faci cu arhiva. Problema excede palaria unui ministru, fie el si de Justitie", afirma fostul minsitru al Justitiei, Catalin Predoiu.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, Catalin Predoiu a explicat ca in mandatul sau, intre 2008 si 2012, in arhiva SIPA, sigilata la Administratia Penintenciarelor, nu a intrat absolut nimeni si nu au existat incidente de securitate.

Fostul ministru a dezvaluit cine se temea de arhiva SIPA, de ce sensibilitatea era maxima, dar si faptul ca nicio institutie din sistemul de securitate nationala nu a dorit sa preia documentele.

In 2008, ati preluat Ministerul Justitiei. Cand v-ati intalnit pentru prima data cu problema arhivei SIPA?

Atunci cand am schimbat echipa de consilieri de la cabinet. Cativa faceau parte din comisia de inventariere a arhivei SIPA infiintata de Monica Macovei si careia Tudor Chiuariu i-a schimbat componenta. Aceasta comisie trebuia sa isi incheie cumva activitatea cu o dare de seama.

Cine facea parte din ea?

Sunt 10 ani de atunci, nu mi-i amintesc pe toti. Un nume este Iulia Scantei, actual senator PNL, daca nu ma insel era si Horia Georgescu.

Cum va spuneam, am gasit comisia constituita si am constatat ca expirase termenul pentru inventariere, prevazut de HG 127/2006, de infiintare, si prelungit pana pe 30 iunie 2006 prin HG 586/2006. Termenele de inventariere stabilite, la fel ca intreg procesul de altfel, au fost nerealiste.

Ce scria in Raportul comisiei de inventariere a arhivei SIPA?

Raportul a fost o dare de seama, nu a descris nimic pe fondul lucrurilor. Daca cineva isi imagineaza ca acel raport continea date despre dosarele din arhiva SIPA, se inseala.

Raportul descrie activitatea membrilor comisiei, ce au facut, cum au procedat. Si nici nu putea fi altfel cat timp inventarierea nici macar nu s-a finalizat.

Ce ati facut cu el?

Un exemplar a ramas la biroul Documente Secrete de la minister si unul l-am trimis la secretariatul CSAT.

De ce la CSAT?

HG 127/2006 vorbeste despre faptul ca activitatea acestei comisii se incheie cu o predare a lucrarilor care Arhivele nationale sau institutii din sistemul de aparare, siguranta si ordine publica, cu avizul CSAT.

Iar Legea privind securitatea nationala, nr. 51/91, vorbeste despre atributiile MJ in do ...citeste mai departe despre "Catalin Predoiu: Cand deschideai subiectul SIPA sareau geamurile din balamale. Secretele arhivei pe care n-a vrut-o nimeni Interviu" pe Ziare.com

#Catalin Predoiu arhiva SIPA, #desecretizare arhiva SIPA , #Stiri Guvern