Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bruxelles-ul introduce o supraveghere judiciara

Bruxelles-ul introduce o supraveghere judiciara
Comisia Europeana a decis miercuri sistemul de supraveghere a Bulgariei si a Romaniei in domeniul judiciar, acesta urmand sa fie aplicabil la aderarea lor la 1 ianuarie.

In decizia adoptata miercuri, Comisia precizeaza mecanismul de "cooperare si verificare a progreselor" Romaniei si Bulgariei in domeniile "reformei judiciare si a luptei contra coruptiei", mecanism pe care ea l-a anuntat in raportul sau final din 26 septembrie asupra aderarii celor doua tari.

Astfel, Comisia impune bulgarilor si romanilor sa faca un raport pana la 31 martie in fiecare an - primul pentru 31 martie 2007 - asupra progreselor realizate pentru a atinge obiectivele cerute de UE, cu eventuala "asistenta tehnica" din partea Comisiei. Printre obiective, Romania va trebui sa instaureze "un proces judiciar mai transparent si eficace", "sa continue sa desfasoare anchete profesionale si nu partinice asupra acuzatiilor de coruptie la nivel inalt" sau sa "ia noi masuri pentru a preveni si a combate coruptia".

Bulgaria va trebui sa instaureze "un proces judiciar mai transparent si eficace" si "sa ia noi masuri pentru a preveni si combate coruptia".

Ea va trebui in plus sa adopte amendamente constitutionale inlaturand orice ambiguitate referitor la independenta sistemului judiciar, "sa desfasoare anchete profesionale si nepartinice asupra acuzatiilor de coruptie la nivel inalt" , de asemenea "sa aplice o strategie de lupta contra crimei organizate, concentrata asupra crimelor grave, spalarea de bani".

Comisia, care va putea "in orice clipa sa organizeze misiuni de experti" in cele doua tari, va prezenta concluziile sale celor 25 asupra acestor progrese in iunie 2007, apoi, cat timp va fi necesar, "cel putin din sase in sase luni".

In raportul sau din 26 septembrie, Bruxelles-ul a renuntat sa amane aderarea acestor tari cu un an, dar a decis sa introduca masuri de supraveghere in domeniile in care Sofia si Bucurestiul acuza intarzieri: sistemul judiciar, gestionarea fondurilor europene si securitatea alimentara.

Traducerea: Ana Harth
RadorTi-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 893 ori