BNR avertizeaza: Inflatia, cresterea economica, dar si cursul, in pericol din cauza Legii salarizarii. Ce zice Dragnea

Luni, 15 Mai 2017, ora 21:26
883 citiri
BNR avertizeaza: Inflatia, cresterea economica, dar si cursul, in pericol din cauza Legii salarizarii. Ce zice Dragnea
Foto: Ziare.com

Banca Nationala a Romaniei (BNR) avertizeaza ca una dintre sursele de risc la adresa proiectiei ratei anuale a inflatiei ar putea fi reprezentata de Legea salarizarii, in timp ce presedintele PSD, Liviu Dragnea, a sustinut raspicat ca nu va renunta la aprobarea actului normativ.

"Efectele potentiale de accentuare a excesului de cerere din economie si, astfel, de generare a unor presiuni inflationiste superioare ca amplitudine celor din scenariul de baza vor depinde in mod esential de forma finala a legii, de etapizarea in timp a majorarilor salariale si de criteriile de conditionalitate a acestora", arata Banca Nationala.

Eventuale reduceri ale investitiilor publice in vederea incadrarii deficitului bugetar in tintele asumate de autoritati, coroborate unei majorari a distantei dintre variatia salariilor si cea a productivitatii muncii, "s-ar rasfrange, in cele din urma, asupra potentialului de crestere si competitivitatii economiei romanesti".

In aceste conditii, "deteriorarea echilibrelor macroeconomice ar urma sa aiba un impact advers asupra perceptiei de risc a investitorilor straini, cu consecinte asupra fluxurilor de capital stabile puse la dispozitia economiei romanesti, a finantarii deficitului de cont curent si, astfel, asupra evolutiei viitoare a monedei nationale", mai arata autorii Raportului BNR.

Insa presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, la Cilieni-Olt, ca ministrul Finantelor, Viorel Stefan, ar trebui sa spuna daca nu e de acord cu Legea salarizarii, adaugand ca actul va fi finalizat si aprobat pana la 1 iulie, chiar daca "se continua discutiile" si exista si nemultumiti.

"Legea salarizarii va fi finalizata si va fi aprobata. Este o lege care pune ordine in sistem si prin care se maresc salariile. Sunt unii care vor sa li se mareasca si mai mult sau sunt unii care spun, si nu neaparat ii condamn, 'Domne, mi-ai marit mie, dar de ce i-ai marit lu' ala mai mult?'.

Nu e o lege usoara, dar va fi dusa la capat, se continua discutiile, se analizeaza toate amendamentele, dar in final se va adopta. Asa cum am convenit, vrem ca pana la 1 iulie sa fie adoptata legea si sunt toate sansele, adica nu vad de ce nu s-au vota", a spus Dragnea.

Presedintele PSD a transmis si un mesaj ministrului Finantelor Publice caruia i-a cerut sa spuna public daca nu sustine Legea Salarizarii.

"Daca nu e de acord cu legea, sa spuna. In Guvern nu s-a intrat obligat, nu s-a intrat cu pistolul la tampla, si-au dorit. Prima conditie: progra ...citeste mai departe despre "BNR avertizeaza: Inflatia, cresterea economica, dar si cursul, in pericol din cauza Legii salarizarii. Ce zice Dragnea" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#BNR inflatie Legea salarizarii, #Dragnea aprobare Legea salarizarii , #Stiri Guvern