Biserica ii raspunde europarlamentarului Bodu: Sprijinul statului, doar o compensatie morala

Joi, 08 August 2013, ora 08:17
2302 citiri
Biserica ii raspunde europarlamentarului Bodu: Sprijinul statului, doar o compensatie morala

Statul a acordat in acest an cultelor religioase doar pentru intretinerea lacasurilor de cult peste opt milioane de euro de la buget, in contextul in care Biserica Ortodoxa Romana este tot mai adesea criticata pentru lipsa de transparenta in gestionarea banilor publici.

Cel mai recent atac apartine lui Sebastian Bodu, europarlamentar PDL si fost presedinte ANAF in Guvernul Boc. Bodu solicita Curtii de Conturi sa faca ordine in relatia statului cu BOR si sa publice integral sumele cu care este sprijinita Biserica, dar si modul in care au fost cheltuiti acesti bani, mai ales in anii de criza.

"Nu este o chestiune de ingerinta in modul cum BOR isi gestioneaza patrimoniul ci doar o simpla cerere de informate cu privire la valorea sumelor primite, pe de-o parte si a destinatiei lor, pe de cealalta parte, normala intr-un stat european modern", isi argumenteaza europarlamentarul solicitarea adresata in scris presedintelui Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu.

Biserica Ortodoxa primeste bani de la stat atat pentru plata salariilor preotilor, personalului neclerical si a profesorilor de religie, dar si sprijin financiar pentru repararea sau construirea de lacasuri de cult.

In schimb, BOR se bucura de o serie de beneficii fiscale, in contextul in care desfasoara activitati economice diverse. Potrivit Codului Fiscal, Biserica este scutita de plata impozitelor pentru veniturile din vanzarea produselor necesare activitatii de cult, din chirii si din castigurile din activitati economice. De asemenea, Biserica nu plateste impozit pentru cladirile folosite ca lacasuri de cult. Statul promoveaza sprijinul acordat Bisericii prin deduceri de impozit si incurajeaza sponsorizarile catre culte.

BOR a primit 65 de milioane de euro de la buget

Potrivit Ministerului Finantelor Publice, in 2011, BOR a primit 65 de milioane de euro direct de la bugetul de stat, in afara de fondurile pe care le-a obtinut de la autoritatile locale.

Pentru repararea si construirea de lacase de cult, Biserica a primit circa 6,3 milioane de euro si inca 2,25 de milioane euro special pentru Catedrala Mantuirii Neamului. Inca 56 de milioane de euro au fost virati pentru plata salariilor personalului clerical.

Reprezentantii Bisericii sustin insa ca sumele pe care le primesc in fiecare an de la bugetul de stat, desi BOR nu este institutie publica, nu reprezinta decat "un fel de compensatie morala".

"Doar 15% din bunurile Bisericii confiscate de comunisti au fost retrocedate. Asteapta cativa kilometri de dosare la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor", a declarat pentru Business24, Constantin Stoica, purtator de cuvant al BOR.

Avere de 3 miliarde de euro, cu ajutorul donatiilor

Incepand cu 1990, Biserica a construit peste 2000 de lacasuri de cult, insa banii au venit de la credinciosi in proportie de 80%, sustine Stoica.

Chiar si in urma acestor investitii, BOR ar sta pe o avere de peste 3 miliarde de euro, potrivit unei investigatii a TVR. Cel mai mare cult din Romania ar detine peste 27 de mii de cladiri (biserici, case parohiale, manastiri, muzee etc.), 70 de mii de hectare de padure si teren arabil, zeci de hoteluri, restaurante si ferme. Pe langa activitati economice precum vanzarea de lumanari sau editarea de carti bisericesti, BOR mai detine o fabrica de cherestea sau chiar o spalatorie chimica pentru sutane.

"Sunt activitati disparate, doar niste incercari timide", a explicat purtatorul de cuvant al BOR, adaugand ca veniturile din activitati economice reprezinta sub 1%, Biserica bazandu-se pe donatiile credinciosilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fonduri stat Biserica, #bani publici BOR, #BOR Curtea de Conturi , #Stiri Guvern