Avem nevoie de un premier formal si de altul informal?

Luni, 28 August 2017, ora 14:41
637 citiri
Avem nevoie de un premier formal si de altul informal?

Pretentia domnului Dragnea de a chema Guvernul la ordine, ba la Neptun, ba la Sinaia, ba in alta parte nu mi se pare altceva decat o etalare o propriilor muschi, ceva facut ca sa vedem noi ca nimeni altul nu-i ca el.

Inainte de toate, prin gestul sau, liderul partidului majoritar intra cu bocancii in Constitutie, care nu-i confera dreptul de a controla Guvernul, de a-i da indicatii sau de a-l retine de la treaba doar din dorinta de a se da mare pe langa premier.

Stiu ce vor zice unii: Legea Fundamentala nu-i prevede acest drept, dar nici nu arata ca-i interzis. Iar ce nu-i interzis e permis, nu-i asa?

Haideti sa nu ne jucam de-a Constitutia, mai ales ca aceasta prevede la 109, lit. (1) foarte clar si fara echivoc: "Guvernul raspunde politic numai in fata Parlamentului pentru intreaga sa activitate".

In opinia mea, daca numai Parlamentul poate chema Guvernul la raport si tot Parlamentul il poate trage la raspundere, atunci un premier corect si demn nici n-ar admite sa se lase chemat la ordine de vreun altul. N-ar trebui sa se supuna unui impostor.

Iar Parlamentul nu inseamna nici vreun presedinte de Camera si nici amandoi deodata. Inaltul for este definit, tot de Constitutie (art 61 par. 2), astfel: " Parlamentul este alcatuit din Camera Deputatilor si Senat".

Inteleg de aici ca doar cele doua Camere la un loc alcatuiesc inaltul for. Un simplu grup de parlamentari, fie de la putere, fie din opozitie, fie de oriunde ar fi, nu se poate substitui institutiei. Grupul nu poate delibera sau vota legi, nu poate adopta hotarari sau motiuni si nu poate trage la raspundere Guvernul.

Daca asa stau lucrurile, inseamna ca orice incercare de a cerceta activitatea Guvernului, prin convocare la munte, la mare, la sediul unui partid sau oriunde in alta parte este abuz, iar dl Dragnea incalca Legea Fundamentala atunci cand, in loc sa lase Guvernul sa lucreze nederanjat, convoaca ministrii in diferite locatii ca sa le dea ordine sau sa le ceara socoteala.

In opinia mea, abuzul la care se preteaza un presedinte de Camera, sub pretextul ca el este liderul partidului majoritar, nu e altceva, decat impostura.

Cine citeste atent Constitutia descopera ca rolul partidului care a castigat alegerile s-a terminat in momentul cand votul a decis numirea premierului si a ministrilor.

De aici incolo, Guvernul lucreaza cum stie si nimanui nu i se cade sa se interpuna in activitatea ministrilor, sicanand-o prin interventia sa.

A chema Guvernul intr-o locatie ...citeste mai departe despre "Avem nevoie de un premier formal si de altul informal?" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#premier Liviu Dragnea , #Stiri Guvern