Aproape 7 milioane de euro către „presă și propagandă”. Cum au cheltuit partidele subvenția de la stat în primele 9 luni ale anului

Luni, 08 Noiembrie 2021, ora 04:01
626 citiri
Aproape 7 milioane de euro către „presă și propagandă”. Cum au cheltuit partidele subvenția de la stat în primele 9 luni ale anului
Cea mai mare parte a subvenției merge către PSD, PNL și USR FOTO Colaj Ziare.com / Facebook

Aproape 24 de milioane de euro au primit partidele politice în primele nouă luni din subvenția de la stat, arată un raport al Autorității Electorale Permanente (AEP). Conform datelor, cea mai mare cheltuială a partidelor a reprezentat „presa și propaganda”, unde au ajuns 6.800.000 de euro, mai bine de jumătate doar de la PSD.

Începând cu 2021, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) publică date lunare privind modul în care partidele decid să își folosească banii din subvenții. Conform unui raport publicat pentru intervalul ianuarie - septembrie, formațiunile din România au primit de la bugetul de stat nu mai puțin de 118 milioane de lei, adică aproape 24 de milioane de euro.

Partidele politice primesc subvenții în funcție de rezultatele de la alegerile parlamentare și locale, în proporție de 75%, respectiv 25%. Anul trecut, formațiunile politice au primit subvenții totale de 253 de milioane de lei. Până în luna septembrie a anului curent, cea mai mare parte a subvenției a mers către PSD - 45.500.000 de lei (9.2 milioane de euro) și PNL - 38.500.000 de lei (7.8 milioane de euro).

Suma totală primită din subvenție (albastru) vs. cheltuieli (portocaliu) FOTO AEP.

PSD, campion la banii către „presă și propagandă”

Raportul AEP arată și modul în care partidele politice și-au cheltuit subvenția de la stat în primele nouă luni ale anului. Atât PSD, cât și PNL și-au folosit mai bine de jumătate din bani pentru „presă și propagandă. Pe de o parte, PSD a plătit peste 21 de milioane de lei sau 4.4 milioane de euro (66% din subvenția primită), în timp ce PNL a dat 11 milioane de lei sau 2.2 milioane de euro (58% din subvenția primită).

O sumă importantă din banii PSD au mers și către cheltuielile de personal, unde aceștia au scos din visterie aproape 4.9 milioane de lei (aproape 1 milion de euro), reprezentând un procent de 15% din cheltuieli.

Procentajul de cheltuieli al PSD FOTO AEP

În cazul liberalilor, a doua cea mai mare cheltuială a fost „organizarea de activități cu caracter politic”, însemând cel mai probabil organizarea congresului liberalilor organizat la finalul lunii septembrie. În total, liberalii au cheltuit la această categorie aproape 2.3 milioane de lei (465.000 euro), cea mai mare parte a sumei, 1.5 milioane de lei (315.000 de euro), fiind atribuită lunii septembrie.

Următoarea mare cheltuială a PNL a fost plata personalului, ac ...citeste mai departe despre "Aproape 7 milioane de euro către „presă și propagandă”. Cum au cheltuit partidele subvenția de la stat în primele 9 luni ale anului" pe Ziare.com

#subventie partide, #bani partide AEP, #cheltuieli partide, #presa si propaganda, #PSD, #bani PNL, #bani PSD, #bani usr, #subventie psd , #Stiri Guvern