Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Apelul mediului de afaceri, dupa ce Guvernul a dat OUG care elimina transparenta decizionala: Va scadea increderea oamenilor in lege si nu o vor mai respecta!

Apelul mediului de afaceri, dupa ce Guvernul a dat OUG care elimina transparenta decizionala: Va scadea increderea oamenilor in lege si nu o vor mai respecta!

Confederatia Patronala Concordia, care reprezinta companii cu capital romanesc si strain din tara noastra, atrage atentia asupra faptului ca suspendarea, de catre Guvernul Romaniei printr-o OUG, a unora dintre normele legale referitoare la transparenta decizionala si dialogul social pe durata starii de urgenta poate submina serios increderea dintre stat si cetateni, indispensabila in aceasta perioada de criza.

"Ne referim la OUG 34/2020, adoptata la sfarsitul lunii martie, care deroga de la aceste norme pentru acte normative care se stabilesc masuri aplicabile pe durata starii de urgenta sau care sunt o consecinta a instituirii acesteia", se arata intr-un comunicat remis joi Ziare.com.

Confederatia precizeaza ca in aceste conditii nu este afectat doar parteneriatul social fundamental intre Guvern, patronate, sindicate si societatea civila, dar invita si celelalte puteri sa procedeze in aceeasi maniera.

"Exista pericolul real al intreruperii colaborarii atat cu Executivul, cat si cu Legislativul si autoritatile locale, pe anumite proiecte care nu sunt urgente, ceea ce poate conduce la derapaje grave si la reglementari facute fara transparenta.

Se deschide posibilitatea ca orice act normativ care face referire la pandemia COVID-19 - adica o mare parte a actelor normative ale perioadei urmatoare - sa fie exceptat de la avizarea in Consiliul Economic si Social sau de la alte forme de transparenta decizionala", noteaza reprezentantii confederatiei.

Ei spun ca inteleg importanta adoptarii rapide a unor masuri exceptionale, "dar lipsa transparentei va contribui la scaderea increderii societatii in lege. Increderea este importanta, pentru ca asigura respectarea voluntara a legii cu consecinte pozitive pentru depasirea starii de urgenta si pastrarea unor relatii de cooperare intre stat si societate".

"Dialogul social este un element esential al modelului european. In timp ce Romania alege calea renuntarii la dialog, Uniunea Europeana implica partenerii sociali (implicit si Concordia prin afilierea la BusinessEurope) in elaborarea planului de actiune pentru diminuarea efectelor COVID-19 in economie si societate. Ieri, vicepresedintele Comisiei Europene Valdis Dombroskis a avut o videoconferinta cu toate marile confederatii patronale din Uniune.

Doar actele normative legate exclusiv de Starea de Urgenta pot excede procesului de transparenta decizionala, insa cu pastrarea obligativitatii informarii Consiliului Economic si Social asupra acestora la ...citeste mai departe despre "Apelul mediului de afaceri, dupa ce Guvernul a dat OUG care elimina transparenta decizionala: Va scadea increderea oamenilor in lege si nu o vor mai respecta!" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 814 ori
Citeste mai multe desprefirme apel Guvern transparenta