Ambasadorul Klemm: Comunicatul Departamentului de Stat nu ar trebui sa fie o surpriza

Marti, 28 Noiembrie 2017, ora 15:42
1037 citiri

Ambasadorul american la Bucuresti, Hans Klemm, a declarat, marti, referindu-se la comunicatul de luni seara al Departamentului de Stat american, ca acesta nu ar trebui sa fie o surpriza pentru nimeni, nefiind decat o noua dovada a preocuparilor Washingtonului, exprimate deja din vara.

"Nu ar trebui sa fie o surpriza comunicatul de ieri al Departamentului de Stat. Ceea ce s-a intamplat ieri a fost din nou expresia ingrijorarii SUA privind masurile care pot duce la anularea progresului uimitor facut de Romania pana acum", a spus ambasadorul Hans Klemm intr-o conferinta transmisa pe pagina de Facebook a postului Tele2Drobeta.

Desi a laudat progresele facute de Romania in ultimii 15 - 20 de ani, oficialul american a tras un nou semnal de alarma, asa cum a procedat si in vara, cand ministrul Justitiei a propus masurile de reforma din domeniul Justitiei.

"Pe 29 august, ambasada a dat un comunicat in care si-a exprimat ingrijorarea fata de propunerile Ministerului Justitiei. In document nu scria 'asa cred ambasadorul Klemm sau Ambasada SUA', scria ca Statele Unite ale Americii sunt preocupate de statul de drept", a specificat el, conform Digi24.

Departamentul de Stat al SUA a transmis luni seara un comunicat prin care isi exprima ingrijorarea fata de faptul ca Parlamentul Romaniei ia in calcul o legislatie care ar putea submina lupta anticoruptie si ar putea afecta independenta sistemului judiciar. Totodata, acesta a cerut Parlamentului sa respinga propunerile care slabesc statul de drept.

"Statele Unite remarca cu ingrijorare ca Parlamentul Romaniei discuta o legislatie care ar putea submina lupta anticoruptie si ar putea slabi independenta sistemului judiciar din Romania", se arata intr-o declaratie de presa intitulata "Romania - propuneri care afecteaza independenta sistemului judiciar", apartinand lui Heather Nauert, purtator de cuvant al Departamentului de Stat.

Reactiile din Romania au fost numeroase, printre cei care au transmis o pozitie fiind si presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si cel al Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea. Cei doi au transmis un comunicat asumat in nume propriu ca sefi ai Parlamentului.

"Dorim sa subliniem ca, in orice discutie cu partenerii nostri, trebuie sa plecam de la un principiu constitutional fundamental, acelasi in SUA si in Romania, potrivit caruia dezbaterile, deciziile si voturile din Parlament se desfasoara in numele suveranitatii poporului si nu pot face obiectul niciunei forme de presiu ...citeste mai departe despre "Ambasadorul Klemm: Comunicatul Departamentului de Stat nu ar trebui sa fie o surpriza" pe Ziare.com

#Hans Klemm comunicat departament stat, #Hans Klemm legi justitie, #SUA legi justitie avertisment , #Stiri Guvern