Nastase se intoarce la inchisoare: Condamnat la inca patru ani

Luni, 06 Ianuarie 2014, ora 16:27
2009 citiri
Nastase se intoarce la inchisoare: Condamnat la inca patru ani

Potrivit sentintei definitive in dosarul Zambaccian, Adrian Nastase a fost condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare pentru santaj si luare de mita in forma continuata si 5 ani de interzicere a unor drepturi.

In acelasi dosar, sotia sa, Daniela Nastase, a fost condamnata la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la luare de mita.

De asemenea, instanta a decis confiscarea de catre stat, de la familia Nastase, a sumei de 1,8 milioane de lei plus cheltuielile de judecata.

Adrian Nastase trebuie sa se prezinte in aceasta seara la cea mai apropiata sectie de politie pentru a demara formalitatile de arest.

Adrian Nastase este acuzat in acest caz ca, in perioada 2002 - 2004, in calitate de premier, ar fi primit, in mod direct si prin intermediul sotiei sale, Dana Nastase, foloase necuvenite in valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau in contravaloarea unor bunuri importate din China si cheltuielile aferente acestor importuri, precum si contravalorea unor lucrari efectuate la imobilele lui Nastase din localitatea Cornu si din Bucuresti.

La ultimul termen, procurorul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a cerut completului de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) pedepse cu executare pentru Adrian si Dana Nastase.

De cealalta parte, apararea lui Adrian Nastase, formata din patru avocati, a aratat ca exista numeroase vicii in dosarul Zambaccian, precum probe si documente fara relevanta juridica, marturii contradictorii si acuzatii ce nu exista in materialitatea lor. Avocatii au cerut judecatorilor sa ii achite pe sotii Nastase sau, in cel mai rau caz pentru acestia, sa mentina decizia primei instante si sa respinga recursul facut de DNA.

Adrian Nastase a declarat, la finalul judecarii dosarului, ca numai daca instanta ar da o pedeapsa cu spanzurarea, poate ca l-ar soca, aratand ca in aceasta cauza au ramas in suspensie o multime de lucruri, iar rejudecarea ar fi o solutie normala.

La 30 martie 2012, in dosarul Zambaccian, legat de modul in care sotii Adrian si Dana Nastase au achizitionat bunuri provenind din China, fostul premier a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj, fiind achitat pentru luare de mita.

Sotia fostului premier, Dana Nastase, a fost condamnata atunci tot la trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru "participatie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamala", fiind achitata pentru complicitate la luare de mita si santaj.

Fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii Irina Paula Jianu a primit o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu executare. Instanta a dispus in cazul acesteia o pedeapsa de doi ani de inchisoare pentru folosirea bunurilor societatii comerciale impotriva scopurilor acesteia si o alta pedeapsa, de trei ani de inchisoare, pentru participatie improprie la folosirea de documente false la vama. Cele doua pedepse au fost contopite de instanta, Jianu urmand sa exercute pedeapsa cea mai grea, respectiv trei ani de inchisoare, daca sentinta va deveni definitiva. Irina Jianu a fost achitata de magistrati pentru dare de mita, spalare de bani si fals intelectual, celelalte fapte pentru care procurorii o acuzasera in acest dosar.

Sentinta din 30 martie 2012 a completului de trei judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a fost contestata atat de inculpati, cat si de procurori, la Completul de cinci judecatori, care va da o decizie definitiva in aceasta cauza.

In 5 mai 2010, Directia Nationala Anticoruptie i-a trimis in judecata pe Adrian Nastase, Dana Nastase si Irina Paula Jianu, pentru fapte de coruptie.

In 20 iunie 2012, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii", in care a fost acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.

Nastase a fost incarcerat in 26 iunie 2012 si pus in libertate la 18 martie 2013, dupa ce Tribunalul Bucuresti a admis cererea lui de eliberare conditionata.

#proces Adrian Nastase, #verdict proces Nastase, #Dana Nastase proces , #Stiri Guvern