Adevarata bomba din justitie

Duminica, 21 Mai 2017, ora 07:39
871 citiri
Adevarata bomba din justitie

Justitia din Romania traieste intr-un paradox din care nu pare capabila sa iasa in viitorul apropiat. Pe de o parte, aflam ca in acest domeniu exista tot mai multe probleme si lucruri care merg prost, anapoda sau pur si simplu n-ar trebui sa existe pentru ca exprima mai degraba ilegalitatea decat justitia.

Pe de alta parte, desi ar fi nevoie de corecturi urgente si de substanta pentru a repune justitia pe un drum mai bun decat cel pe care a ajuns, experienta recenta a tentativelor de a schimba si rescrie o parte din mecanismele care pun in functiune sistemul a demonstrat ca nu are cine sa faca aceste corectii.

Fie pentru ca s-au dovedit a avea intentii ticalosite, asa cum a fost Ordonanta 13, fie pentru ca sunt pe fata impotriva ideii de justitie, asa cum s-au aratat a fi amendamentele propuse cuplul S. Nicolae - T. Basescu, ori pentru ca pana si bunele intentii aparente - cum e actualul scandal al desecretizarii arhivei SIPA - se pierd in nesiguranta si incertitudinele din Guvern si de la Ministerul Justitiei.

Scandalul provocat de arhiva SIPA si secretele din spatele fostului serviciu secret din cadrul Ministerului Justitiei a produs o alta situatie greu de inteles si imposibil de explicat intr-o logica a bunei credinte.

Desi toate argumentele logice pledeaza pentru a se face lumina in ceea ce ar putea fi cea mai complexa si indelungata actiune de santaj asupra corpului magistratilor, una care ar fi cu atat mai grava cu cat e foarte probabil sa se mai exercite si astazi, exista foarte mari sanse ca scandalul sa fie deturnat spre orice altceva numai spre insanatosirea si corectarea justitiei nu.

De ce e scandalul atat de important pentru imbunatatirea justitiei? Sa luam un simplu exemplu din trecut. In aprilie 2007, cu ocazia primei suspendari a lui Traian Basescu, Mircea Geoana prezenta public doua biletele scrise de fostul director adjunct al SRI, Florian Coldea, care a si recunoscut apoi ca-i apartin.

Cele doua biletele cuprindeau referinte despre ceea ce s-a interpretat a fi informatii compromitatoare despre trei membri ai Curtii Constitutionale a Romaniei - Ion Predescu, Nicolae Cochinescu si Aspazia Cojocaru, trimiteri la niste dosare pe care acestia le-ar fi avut la CNSAS.

Transcrierea primului bilet: "Ion Predescu Dosar Fond "X" (urmarire informativa) Dolj (predat CNSAS - P.V. 50975/02.10.2002). Nicolae Cochinescu - Dosar Fond "Y" Penal /Timis predat Procuraturii Militare Timis (P.V. nr. 79/1991) ". Si cel de-al doilea: "Cojoc ...citeste mai departe despre "Adevarata bomba din justitie" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#arhive SIPA desecretizare jurcatori, #independenta justitie Romania SIPA , #Stiri Guvern