Acordul cu FMI este blocat - Ialomitianu

Marti, 10 Februarie 2015, ora 09:50
1461 citiri
Acordul cu FMI este blocat - Ialomitianu
Foto: buletindemehedinti.ro

Acordul cu Fondul Monetar International (FMI) este blocat iar institutia financiara internationala a criticat, totodata, taierea investitiilor de catre Guvern, a declarat fostul ministru de Finante, deputatul PNL Gheorghe Ialomitianu, luni, la finalul unei dezbateri cu reprezentantii FMI si CE.

"Acordul cu FMI este blocat, adica niste puncte de vedere separate. FMI ne spune ca actualul Guvern n-a facut nimic legat de ceea ce s-a angajat, iar Guvernul ne spune ca totul e roz", a spus Ialomitianu, citat de Agerpres.

"Suntem intr-un impas si pentru Romania este un lucru rau. Se transmite un mesaj care nu este bun pentru creditorii externi, pietele financiare si pentru mediul de afaceri. Cei de la FMI au criticat taierea investitiilor. S-au taiat investitiile iar Romania putea sa aiba o crestere economica mai mare cu 1%", a mai spus Ialomitianu, la Palatul Parlamentului.

El sustine ca Guvernul a mintit in legatura cu acordul CE privind amanarea calendarului de liberalizare la energie si gaze.

"Si de data aceasta acordul cu FMI nu se finalizeaza cu scrisoare de intentie pentru ca actualul Guvern nu si-a indeplinit angajamentele fata de organismele internationale legate de reformele in companii - acolo au incetat, companiile inca sunt pe pierderi - si nu s-au inteles legat de calendarul de liberalizare a preturilor la energie si gaze pentru personalul casnic. Aici Guvernul Ponta a mintit.

Anul trecut ne-a spus ca are acord cu Comisia Europeana privind amanarea calendarului de liberalizare la energie si gaze. Lucrul acesta ni l-au confirmat cei de la Comisia Europeana, FMI, ca Guvernul nu are o aprobare din partea Comisiei Europene", a mai afirmat fostul ministru de Finante.

Premierul Victor Ponta a anuntat luni ca Guvernul nu s-a inteles cu partenerii financiari internationali in privinta cresterii pretului pentru gazele naturale si a restructurarilor din complexurile energetice Hunedoara si Oltenia, motiv pentru care nu va fi semnata inca o scrisoare de intentie, adaugand insa ca restul obiectivelor sunt indeplinite.

Potrivit premierului, acordul este in vigoare si cele doua probleme vor fi rediscutate in luna aprilie. Masurile care au ramas in discutie cu FMI, a adaugat el, sunt de ordin structural, cu impact economic si social important.

Una dintre acestea se refera la continuarea agendei de liberalizare a preturilor la gaze.

O misiune a Fondului Monetar International, condusa de Andrea Schaechter, se afla in Romania in perioada 27 ianuarie - 10 februarie 2015, pentru a treia evaluare a acordului preventiv aflat in derulare. Primele doua evaluari ale actualului acord au fost realizate in prima parte a anului trecut.

Romania are in derulare cu FMI un acord stand-by de doua miliarde de euro din care autoritatile nu au accesat fonduri pana in prezent. Scopul acordului de tip preventiv a fost acela de a proteja economia romaneasca de eventuale socuri pe pietele financiare.

Actualul acord stand-by este cel de-al 10-lea incheiat de Romania cu Fondul Monetar International din ultimii 23 de ani si al treilea acord solicitat FMI, de la declansarea crizei economice, in 2009.

Aranjamentul a fost incheiat in septembrie 2013 pentru 24 de luni si are o valoare de aproximativ 1,98 miliarde de euro (1,75 miliarde DST - Drepturi Speciale de Tragere - n. r.) pentru Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#acord FMI blocat, #Gheorghe Ialomitianu acord FMI , #Stiri Guvern