Aberatia zilei: Guvernul se mandreste ca economia duduie - gandacii zboara si se lauda ca sunt pasari

Joi, 19 Octombrie 2017, ora 13:40
888 citiri

La 100 de zile de la preluarea mandatului, Guvernul isi face un bilant in care se lauda, printre altele, cu cresterea economica a Romaniei.

Bilantul pozitiv al Guvernului, realizat la solicitarea agentiei de stiri a statului, Agrepres, arata ca Romania se afla pe primul loc in Uniunea Europeana la cresterea economica, tara noastra a inregistrat in primul trimestru o crestere economica de 5,9%, cea mai mare din Uniunea Europeana.

"Mai mult, FMI a revizuit in crestere, de la 4,2% la 5,5%, estimarile privind evolutia economiei romanesti pentru acest an. Toate institutiile financiare au revizuit estimarile in crestere", transmite Guvernul si cifrele sunt reale.

Ce nu spune este ca aceasta crestere economica nu ar trebui sa ne entuziasmeze, pentru ca se bazeaza pe consum, iar o economie se dezvolta si creste cu adevarat atunci cand si statul, si zona privata fac investitii, creeaza noi locuri de munca si astfel isi permit sa creasca si salariile angajatilor.

La noi nu este cazul, ba chiar investitiile au scazut la un nivel sub cel din 2013.

Analistii economici au atras atentia constant ca cresterea noastra e "nesanatoasa". "Vedem, daca ne comparam cu tari din zona, Polonia, Ungaria, Cehia, ca o crestere economica mai mica, dar apropiata de a noastra, e acompaniata de o crestere a productivitatii muncii. La noi e stagnare, daca nu chiar regres.

Deci plecam de la ideea ca nu exista sustenabilitate in plata, dar exista marele pericol al dezechilibrarii economice in viitorul an si jumatate, maximum doi ani. Platile care se fac fara un suport material de valoare adaugata duc la imprumuturi, dar si la ceea ce vedem in comunicatul INS - investitiile sunt in scadere. Nu mai facem investitii, ci orientam banii catre aceste plati", a spus profesorul Mircea Cosea intr-un interviu acordat Ziare.com.

"Din pacate, avansul accelerat al consumului intern, provocat de cresterea administrativa a salariilor, stimuleaza importurile si implicit dezvoltarea altor economii. Industria locala, desi in crestere, nu tine pasul cu cererea interna, iar exporturile si investitiile sunt afectate de cresterea administrativa a costurilor pentru companii care erodeaza competitivitatea economiei romanesti", explica problema si Ionel Danca, fost consilier al premierului Dacian Ciolos.

Ce a insemnat cresterea economica marca PSD

Si daca aceste explicatii sunt poate prea tehnice, fiecare dintre noi a vazut ce a insemnat cresterea economica marca PSD.

Euro a crescut si, ...citeste mai departe despre "Aberatia zilei: Guvernul se mandreste ca economia duduie - gandacii zboara si se lauda ca sunt pasari" pe Ziare.com

#bilant 100 de zile Guvern Tudose , #Stiri Guvern