A fost adoptat Codul de conduita al parlamentarilor. Nimic despre integritate si respectarea independentei Justitiei, cum ceruse CE

Miercuri, 11 Octombrie 2017, ora 16:55
1121 citiri
A fost adoptat Codul de conduita al parlamentarilor. Nimic despre integritate si respectarea independentei Justitiei, cum ceruse CE
Foto: Arhiva Ziare.com

Parlamentarii au adoptat, miercuri, Codul de conduita al senatorilor si deputatilor, care ii obliga pe alesi sa se imbrace decent si sa nu injure, dar care nu contine nicio prevedere despre integritatea acestora, asa cum a solicitat Comisia Europeana.

Acesta a fost adoptat cu 230 de voturi "pentru", 54 "impotriva" si 78 de abtineri. PNL si minoritatile s-au abtinut de la a vota codul de conduita al senatorilor si deputatilor, in vreme ce USR a votat impotriva.

Deputatul PNL Adriana Saftoiu a spus de la tribuna Parlamentului ca documentul este precum apa sfintita, in vreme ce purtatorul de cuvant al USR, Dan Barna a explicat ca majoritatea a bifat o formalitate, o cerinta a Uniunii Europene, a carei materializare nu are consistenta.

La randul sau, deputatul PMP Corneliu Bichinet a spus ca, desi partidul sau a votat codul de conduita, documentul este "o mare nenorocire facuta sa incorseteze Parlamentul".

Codul prevede faptul ca senatorii si deputati sunt independenti in exercitarea mandatului de orice entitate fizica sau juridica, dar si faptul ca mandatul imperativ este nul.

Codul de conduita statueaza si faptul ca, in exercitarea mandatului lor, deputatii si senatorii trebuie sa dea dovada de impartialitate, luand in considerare interesul cetatenilor pe care ii reprezinta.

"Deputatii si senatorii au obligatia de a participa la activitatile parlamentare, de a fi in contact cu cetatenii si de a-si exercita intr-o maniera transparenta mandatul", se arata la articolul 4 al codului de conduita.

Documentul prevede si obligativitatea senatorilor si deputatilor sa aiba o tinuta vestimentara decenta si sa nu foloseasca cuvinte indecente.

Un cod de conduita al senatorilor si deputatilor a fost insistent cerut de Comisia Europeana, inclusiv in ultimul raport de tara dat publicitatii la inceputul acestui an.

Recomandarea Comisiei Europene a vizat asigurarea faptului ca in Codul de conduita pentru parlamentari sa fie incluse prevederi clare cu privire la respectul reciproc intre institutii si se precizeaza clar ca parlamentarii si procesul parlamentar trebuie sa respecte independenta sistemului judiciar. Un Cod de conduita similar ar trebui adoptat pentru ministri, a transmis Comisia Europeana. ...citeste mai departe despre "A fost adoptat Codul de conduita al parlamentarilor. Nimic despre integritate si respectarea independentei Justitiei, cum ceruse CE" pe Ziare.com

#cod conduita parlamentari, #cod conduita parlamentari haine, #cod conduita parlamentari injuraturi, #cod conduita parlamentari integritate , #Stiri Guvern