Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

A doua rectificare bugetara aprobata in doar 15 minute: Agricultura primeste cei mai multi bani

A doua rectificare bugetara aprobata in doar 15 minute: Agricultura primeste cei mai multi bani


Guvernul a aprobat a doua rectificare bugetara din acest an intr-o sedinta care a durat doar aproximativ 15 minute si s-a desfasurat integral in fata jurnalistilor, cei mai multi bani fiind acordati agriculturii.

La sedinta de guvern au participat doar jumatate dintre ministri, restul fiind reprezentati de catre secretari de stat sau secretari generali. Nimeni nu a prezentat in sedinta vreo observatie fata de rectificarea bugetara.

Ordonanta de rectificare bugetara prevede ca veniturile bugetului de stat vor fi mai mici cu peste un miliard lei, prin scaderi la TVA, sume primite de la UE in contul platilor efectuate, impozit pe venit si salarii, iar cheltuielile vor fi majorate cu 307 milioane lei pentru acoperirea costurilor de personal, achizitii si subventii agricole.

Scaderea de venituri obtinute din taxa pe valoarea adaugata, cu un minus de 1,3 miliarde lei, rezulta si din alocari suplimentare, de circa un miliard lei din aceasta sursa, catre bugetele locale.

Guvernul taie din cheltuielile acoperite de la bugetul de stat pentru Senat, CSM, ICCJ, televiziunea si radioul public si unele ministere, printre care Apararea, si suplimenteaza alocarile la Agricultura (400 milioane lei pentru subventii si ajutoare), Sanatate, Administratie si Interne (151 milioane lei pentru salarii, norme de echipament, carburanti, expertize medico-legale), Educatie, Justitie (45 milioane lei pentru angajarea a 378 posturi noi, achizitionare mobilier, penitenciare, credite externe rambursabile), Dezvoltare Regionala si Turism, SRI.

Ministerul Culturii va primi 30 milioane lei, premierul Ponta spunand ca exista "niste obligatii mai vechi".

Alte 350 milioane lei au fost alocate pentru achitarea arieratelor unor unitati administrativ-teritoriale, inclusiv fata de furnizorii de bunuri de servicii si lucrari, premierul spunand c este o obligatie asumata fata de FMI si sustinand ca administratia locala a fost "un fel de Cenusareasa in materie de alocari".

"E vorba foarte mult de firme private care au lucrari cu autoritatile locale si care au angajati, au de platit taxe si nu pot sa o faca din cauza acestui blocaj. Impartirea acestor bani se face pe formula negociata de noi si existenta in Legea finantelor publice locale, acceptata cu partenerii nostri internationali", a spus Ponta.

Prin revizuirea bugetului mai sunt alocate 200 milioane de lei pentru drepturile asistentilor personali ai persoanelor cu disabilitati, iar 75 milioane lei sunt destinate serviciului public de furnizare a energiei termice pentru populatie.

"Va rog sa aveti grija cu cheltuielile pana la sfarsitul anului, alta rectificare nu va mai fi. Sa nu veniti sa-mi spuneti ca v-ati mai adus aminte de ceva sau ca a aparut ceva, pentru ca nu avem voie sa mai facem alta rectificare", a spus Ponta ministrilor.

El a precizat ca exista fonduri pentru organizarea in bune conditii a alegerilor parlamentare si a cerut ministrilor sa transmita catre Ministerul Finantelor si date care sa fie luate in calcul la elaborarea, la 15 zile dupa investirea noului guvern, a proiectului de buget pentru anul viitor.

Deficitul bugetului consolidat va fi mentinut la 13,6 miliarde lei, reprezentand 2,2% din produsul intern brut.

Rectificarea se bazeaza pe datele economice care releva o crestere a Produsului Intern Brut de doar "circa 1%" fata de 1,8-2,3% cat s-a estimat pentru acest an si un PIB in valori nominale majorat la 607,3 miliarde lei, de la 579,6 miliarde lei, prin recalculare valorii nominale pentru anii 2009 si 2010 si publicarea datelor provizorii pe 2011 de catre Institutul National de Statistica.

Aceasta valoare nominala a PIB, mai mare decat cea estimata la finele anului trecut pentru 2012, a fost luata in calcul si la prima rectificare bugetara, operata in luna august.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 2382 ori