Guvernul a hotarat: Alegerile parlamentare vor fi in 9 decembrie

Sambata, 01 Septembrie 2012, ora 14:18
2181 citiri
Guvernul a hotarat: Alegerile parlamentare vor fi in 9 decembrie
Andrei Zaharescu, purtator de cuvant al Guvernului

Anuntul a fost facut sambata de catre purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu, dupa sedinta de sambata a Executivului.

La inceputul sedintei, premierul Victor Ponta spunea ca Guvernul va adopta data de 2 decembrie pentru alegerile parlamentare, dar i-a cerut ministrului pentru relatia cu Parlamentul, Dan Sova, sa aiba discutii cu PDL pentru data de 25 noiembrie.

"Astazi suntem obligati sa adoptam data de 2 decembrie. E o data rea, din punctul meu de vedere, pentru ca sunt festivitatile de 1 Decembrie, este liber si de Sf. Andrei. Ar fi fost de o mie de ori mai bine sa fie pe 25 noiembrie. Nu stiu ce calcule are PDL, ca daca mai intarzie o saptamana alegerile nu stiu cat o sa mai creasca ei in sondaje. Haideti sa adoptam de principiu data de 2 decembrie si o sa va rog, domnul ministru pentru relatia cu Parlamentul, poate reusiti sa aveti o discutie luni si cu grupul PDL, pentru ca ei sunt cei care s-au opus datei de 25 noiembrie, si poate ii convingeti ca e bine pentru binele tuturor sa vina cat mai multi oameni la vot", a declarat premierul Ponta.

Pentru prima data in acest an, sarbatoarea Sf. Andrei, care este vineri 30 noiembrie, va fi zi nelucratoare. Aceasta va fi urmata sambata 1 Decembrie de sarbatorirea zilei nationale, iar duminica 2 decembrie ar urma sa aiba loc alegerile parlamentare.

La alegerile parlamentare, alegatorii pot vota doar in colegiul in care isi au domiciliul.

Cat costa alegerile parlamentare

Bugetul total alocat pentru desfasurarea alegerilor pentru Camera Deputatilor si Senat se ridica la 199 milioane lei.

"Din acest total, suma de 176 milioane lei va fi directionata catre Ministerul Administratiei si Internelor, 4,55 milioane lei catre Institutul National de Statistica prin Secretariatul General al Guvernului, 11,2 milioane lei vor fi alocati pentru Autoritatea Electorala Permanenta, 5,25 milioane lei catre Ministerul Afacerilor Externe si 1,99 milioane lei catre STS", a afirmat Zaharescu.

O Comisie de transparenta va fi infiintata pentru supravegherea efectuarii cheltuielilor pentru alegeri, a adaugat acesta.

'Guvernul a aprobat, de asemenea, infiintarea unei Comisii de transparenta compusa din cate un membru al fiecarui partid politic parlamentar, doi reprezentanti ai Clubului Roman de Presa si un reprezentant al Autoritatii Electorale Permanente, care va supraveghea modul in care se fac cheltuielile pentru alegeri, dar va avea si competente tehnice si logistice.

#alegeri parlamentare Romania 2012, #alegeri parlamentare decembrie , #Sedinta guvern