Vezi aici motivele amanarii aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen

Joi, 23 Decembrie 2010, ora 11:17
1598 citiri
Vezi aici motivele amanarii aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen

Controlarea fluxurilor de imigranti si criminalitatea organizata sunt principalele motive care au determinat Parisul si Berlinul sa refuze intrarea, pe termen scurt, a Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen, a declarat ministrul francez al Afacerilor Europene, intr-un interviu, anunta Mediafax.

Circa "75 la suta din imigratia ilegala in Europa trece prin aceasta regiune din sud-estul UE", a afirmat ministrul Laurent Wauquiez, intr-un interviu publicat joi de Le Figaro.

"Daca Bulgaria si Romania intra in Schengen, frontierele lor devin ale noastre", explica el, subliniind ca aceasta decizie "are consecinte importante si afecteaza securitatea noastra interna".

In fata criminalitatii organizate, a traficului de stupefiante si de arme, eforturile Romaniei si Bulgariei pentru a ameliora controlul frontierelor lor sunt fara indoiala insuficiente, potrivit ministrului francez.

"De exemplu, Romania a redus cu 40 la suta salariile vamesilor: aceasta nu este cea mai buna garantie ca sunt total impermeabili coruptiei", in opinia lui Wauquiez.

In plus, "Schengen functioneaza cu o baza de date hipersensibile. Daca ar ajunge pe mainile crimei organizate, ar fi o adevarata bresa in dispozitivul de securitate european", a adaugat el.

Intrebat in legatura cu termenul necesar pentru ca Romania si Bulgaria sa fie pregatite sa intre in Schengen, Wauquiez a subliniat ca acest lucru nu se va intampla inainte ca UE sa aiba garantia ca cele doua tari au pus "capat coruptiei, criminalitatii organizate si ca frontierele lor vor fi bine pazite".

"Daca aceste tari sunt pregatite intr-un an, bine. Dar daca nu vor fi pregatite decat peste trei ani, atunci va fi peste trei ani", a declarat ministrul.

#aderare, #coruprie, #criminalitate, #frontiere, #schengen , #Schengen