Basescu il contrazice pe Ponta: Romania are ca obiectiv major intrarea in zona Schengen

Marti, 05 Martie 2013, ora 09:31
1624 citiri
Basescu il contrazice pe Ponta: Romania are ca obiectiv major intrarea in zona Schengen

Presedintele Traian Basescu crede ca "mutarea frontierei UE pe frontiera noastra de nord si de sud-vest" este extrem de importanta si a salutat ultima declaratie a premierului legata de Consiliul JAI, prin care anunta ca se va incerca evitarea exercitarii dreptului de veto de catre Germania.

"Salut pozitia premierului Ponta pentru mandatul pentru reprezentantul Romaniei in sedinta JAI pe Schengen", a spus Basescu, luni seara, intr-o declaratie de presa de la Palatul Cotroceni, potrivit Mediafax.

El a precizat ca aceasta pozitie este "o revenire la normal".

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca intentia Guvernului este de a nu se ajunge la exercitarea de catre Germania a dreptului de veto in Consiliul JAI la discutarea aderarii la Schengen, mentionand ca Executivul isi asuma schimbarea strategiei politice privind obiectivele europene ale Romaniei.

In legatura cu pozitia Germaniei privind aderarea tarii noastre la spatiul Schengen, presedintele a afirmat ca ministrul german de Interne este un suporter al Romaniei, mentionand insa ca din punctul acestuia de vedere, Romania si Bulgaria au o singura problema in privinta intrarii in Schengen: coruptia.

In plus, Traian Basescu a sustinut ca Germania nu este singura tara care ar fi votat impotriva aderarii Romaniei la Schengen in Consiliul JAI, mentionand ca sunt cel putin sapte state care s-ar fi opus in cazul unui vot.

Miza aderarii la Schengen

Pe langa Schengen: Ce-are Romania de pierdut la nivel de business

Miza neacceptarii Romaniei in zona Schengen este faptul ca "odata ajunsa intr-un club (n.r. UE) nu beneficiaza de toate drepturile", a declarat pentru Business24 analistul economic Ionel Blanculescu, iar pierderile Romaniei din acest punct de vedere nu vor fi vizibile imediat.

Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Imporatorilor din Romania (ANEIR), spune, insa, ca neacceptarea Romaniei in zona Schenge nu va afecta business-ul exportatorilor romani.

"Circulatia marfurilor in spatiul european este libera, indiferent daca Romania este sau nu in Schengen, singurul impediment este pentru personalul care transporta marfurile - soferii si insotitorii - care atunci cand intra in spatiul Schengen sunt obligati sa prezinte pasapoartele la control", a declarat presedintele ANEIR pentru Business24.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#aderare romania schengen, #intrare Schengen Romania, #vot Germania Schengen, #Romania acord Schengen , #Schengen