Sperantele Romaniei si Bulgariei de a adera la Schengen, temperate de raportul CE

Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 17:50
1279 citiri
Sperantele Romaniei si Bulgariei de a adera la Schengen, temperate de raportul CE

Sperantele Romaniei si Bulgariei de a adera rapid la zona Schengen risca sa fie din nou temperate de publicarea la inceputului lunii februarie a unui raport nefavorabil intrarii lor la spatiul european de libera circulatie, au declarat joi, pentru France Presse, surse diplomatice de la Copenhaga.

Danemarca detine in prima jumatate a acestui an presedintia Uniunii Europene.

Bucurestiul si Sofia se confrunta cu opozitia Olandei, care cere progrese efective in lupta coruptiei si dovada din partea celor doua tari ca pot asigura controlul la frontierele externe ale UE.

Comisia Europeana urmeaza sa publice la inceputul lunii februarie un raport intermediar pe justitie, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), asupra progreselor realizate de cele doua tari candidate si, conform primelor informatii, acesta va fi defavorabil Bulgariei. Raportul final urmeaza sa fie publicat in cursul verii.

Aderarea celor doua state nu poate fi disociata, astfel ca orice problema a uneia din cele doua tari reprezinta automat si o sanctionare a celeilalte.

Chestiunea aderarii nu a fost oficial abordata in timpul reuniunii informale de la Copenhaga a ministrilor de interne din cele 27 de state membre, insa problemele ridicate in raportul Comisiei au fost devoalate cu aceasta ocazie.

Olanda conditioneaza votul sau in favoarea extinderii spatiului Schengen de progrese suplimentare demonstrate in lupta impotriva coruptiei din partea celor doua state.

Romania a acuzat Olanda ca este prizoniera partidului de extrema-dreapta a lui Gert Wilders, care sustine coalitia de la guvernare, reaminteste AFP.

Membre ale UE de cinci ani, Romania si Bulgaria au decretat ca prioritate nationala in 2011 aderarea la acest vast spatiu unde cetatenii pot circula liber din Polonia pana in Portugalia.

Pozitia Olandei ii exaspereaza pe liderii bulgari.

"Ne facem treaba, protejam frontiera (externa a spatiului Schengen) in conformitate cu toate criteriile, suntem responsabili, prin urmare asteptam solidaritate si respectarea regulilor de catre prietenii si partenerii nostri europeni", a declarat noul presedinte bulgar Rosen Plevneliev intr-un interviu acordat miercuri pentru AFP.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
#Schengen Romania, #Schengen Romania Bulgaria, #raport european Schengen , #Schengen