Romania face presiuni pentru aderarea la Schengen. Exportatorii reactioneaza

Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 13:20
2214 citiri
Romania face presiuni pentru aderarea la Schengen. Exportatorii reactioneaza
Schengen

Prin blocarea aderarii Serbiei la Uniunea Europeana, Romania face presiuni diplomatice pentru aderarea la spatiul Schengen, spun analistii. Totusi, exportatorii nu sunt impresionati de eforturile autoritatilor: "Pana la Schengen, avem alte probleme".

Romania face valuri in presa internationala dupa ce a surprins oficialii europeni prin blocarea aderarii Serbiei la UE. Analistii economici interpreteaza gestul ca o presiune diplomatica pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen.

Romania a blocat luarea unei decizii in privinta aderarii Serbiei la Uniunea Europeana, in cadrul reuniunii ministrilor Afacerilor Externe. Tara noastra solicita garantii in privinta respectarii drepturilor minoritatii romane din Serbia, ce cuprinde 30.000 de persoane.

Rasturnarea de situatie i-a surprins pe oficialii europeni, in conditiile in care aderarea Serbiei ar fi trebuit sa fie doar o formalitate, iar presa internationala a comentat pe larg gestul Romaniei.

Romania face presiuni pentru Schengen

Teoria predominanta este ca Romania face presiuni diplomatice, pentru obtinerea unui avantaj in cadrul intalnirii din aceasta saptamana, pe tema refuzului Olandei in ceea ce priveste aderarea tarii noastre la spatiul Schengen.

"A fost despre Olanda si aderarea la Schengen. Romanii nu au spus astazi nimic de genul acesta in mod public, dar au existat unul sau doua mici comentarii despre asta (la reuniunea ministrilor de Externe de luni). Este cu siguranta o parte a motivului", a declarat un diplomat european pentru EUObserver.

Si analistii romani sunt de aceeasi parere. Mircea Cosea considera ca problema minoritatilor nu este doar o scuza, pentru ca romanii din afara tarii merita sa fie tratati la fel de bine ca minoritatile din Romania. Pe de alta parte este cert faptul ca unul din motivele neexprimate este opozitia Olandei in ceea ce priveste aderarea la Schengen.

"Este un joc diplomatic pe care Romania il face pentru prima oara cu mai mult curaj, insa nu poate sa dureze mult". Pe de alta parte, analistul economic considera ca "si Olanda va intelege ca trebuie sa faca o concesie si sa renunte la atitudinea aceasta de putere coloniala. O astfel de reactie ar trebui sa ii trezeasca putin la realitate si sa le reaminteasca faptul ca suntem un membru al acestei comunitati care poate avea drept de veto".

Presiunile diplomatice pe care le face Romania au scopul de a obtine o decizie favorabila aderarii la spatiul Schengen in iulie, cand va fi prezentat cel de-al doilea raport pe tema eforturilor anticoruptie. Cu toate acestea, rezultatul ramane incert.

"Depinde de pozitia Ministerului de Externe, daca va continua sa militeze cu fermitate intr-o maniera diplomatica si nu de prost gust, precum a fost blocarea importurilor din Olanda. A-ti exercita dreptul de veto intr-o chestiune politica este insa o miscare corecta si in concordanta cu principiile Uniunii Europene", este de parere analistul economic Mircea Cosea.

Exportatorii: "Pana la Schengen, avem alte probleme"

In ciuda eforturilor diplomatice pe care Romania le face pentru obtinerea unei decizii favorabile pentru aderarea la spatiul Schengen in 2012, exportatorii nu considera ca un astfel de pas ar avea un impact major asupra afacerilor:

"La cate dificultati avem noi in interior, ca mediu de afaceri, restul aproape ca sunt glume. Cea mai mare problema a exportatorilor este supraimpozitarea care te impinge sa scazi de la mana de lucru. Am ajuns sub salariul mediu din China. Pana la Schengen, avem alte probleme", a declarat Lucretia Voinescu, vicepresedinte Uniunii Nationale a Industriasilor din Romania.

Lucretia Voinescu spune ca cele mai stringente probleme cu care se confrunta exportatorii pe plan local sunt supraimpozitarea care nu permite majorarea salariilor, lispa infrastructurii care izoleaza tara din punct de vedere comercial si birocratia impovaratoare. In schimb, aderarea la spatiul Schengen nu ar aduce decat o reducere a timpului parcurs de marfa, prin eliminarea controalelor:

"Din punctul de vedere al exportatorilor de masa, neaderarea Romaniei la spatiul Schengen nu este o pierdere, ci o ingreunare a miscarii marfurilor. Libera miscare a marfurilor este prevazuta in Tratatul de la Roma, dar acesta nu se aplica si persoanelor. Or, camioanele sunt conduse de persoane, care sunt supuse controalelor. Iar aceste controale pot dura de la cateva minute pana la cateva ore. Acesta este singurul impediment", a declarat pentru Curierul national, Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania.

Romania ar putea obtine o decizie favorabila aderarii la spatiul Schengen cel mai devreme in iulie 2012, daca cele doua rapoarte asupra eforturilor anticoruptie pe care trebuie sa le prezinte pana atunci, vor fi pozitive.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#aderare spatiul schengen, #Romania blocheaza Serbia, #exportatori spatiul schengen , #Schengen