Romania este mai pregatita decat Bulgaria pentru aderarea la Schengen

Marti, 25 Ianuarie 2011, ora 16:53
1039 citiri
Romania este mai pregatita decat Bulgaria pentru aderarea la Schengen

Romania ar putea fi pregatita pentru aderarea la Schengen, insa Bulgaria nu a indeplinit inca cerintele tehnice in acest sens, a declarat marti, in cadrul Parlamentului European, ministrul ungar de Interne, Sandor Pinter, citat de site-ul Novinite.com, anunta Mediafax.

"Opinia expertilor este ca pentru moment Bulgaria nu indeplineste cerintele la granita cu Turcia din zona Kapitan Andreevo. Autoritatile de la Sofia recunosc acest lucru si au promis sa depaseasca aceste probleme pana la mijlocul lui martie", a declarat Pinter in cadrul Parlamentului European.

El a adaugat ca desi vecina Bulgariei, Romania, ar putea fi pregatita din punct de vedere tehnic, nu este posibil ca cele doua tari sa adere separat la Schengen, devreme ce au o importanta granita comuna.

Pinter nu a evocat insa nicio data specifica pentru aderarea celor doua tari, dupa opozitia Frantei si Germaniei, carora li s-a alaturat Finlanda.

Intervievat de postul national de radio din Bulgaria, ministrul ungar de Interne a declarat ca daca Bulgaria si Romania indeplinesc criteriile tehnice pana la jumatatea lui martie, atunci se va putea negocia cu Franta si Germania pe alte teme.

Pinter a fost moderat de optimist, afirmand ca aderarea celor doua tari la Schengen ar putea fi finalizata inainte de incheierea presedintiei ungare a UE, la 1 iulie.

#Schengen, #aderare, #romania, #bulgaria , #Schengen