Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania a inghitit toti banii UE pentru integrarea in Schengen

Romania a inghitit toti banii UE pentru integrarea in Schengen


Suma absorbita de Romania de la Comisia Europeana prin facilitatea Schengen este de 602,5 milioane de euro, au declarat pentru NewsIn oficiali ai MAI, care au precizat ca rata de absorbtie a fost de 100% si ca tara noastra este singura care nu trebuie sa returneze niciun ban.

Specialistii Comisiei Europene care in septembrie 2011 au incheiat misiunea de audit privind facilitatea Schengen au transmis ca nu au identificat niciun punct slab in sistemul de management si control al fondurilor absorbite de Romania de la CE si ca cele 602,5 milioane de euro au fost repartizate eficient.

Specialistii CE au transmis si ca Romania nu trebuie sa restituie Comisiei niciun ban, astfel ca tara noastra este singura cu o astfel de performanta. Nici Bulgaria, desi a primit de sase ori mai putini bani ca Romania prin Facilitatea Schengen, si nici ultimele zece state intrate in Schengen, intre care Elvetia, Cehia si Ungaria, nu au reusit sa absoarba in intregime sumele alocate din fonduri europene pentru integrarea in spatiul de libera circulatie.

Raportul trimisilor CE pentru misiunea de audit din Romania arata ca licitatiile s-au desfasurat cu respectarea principiilor transparentei, proportionalitatii si egalitatii, iar documentatia si procedurile de plata au fost de foarte buna calitate si foarte sigure.

Pilonul principal al sistemului de management si control al fondurilor alocate Romaniei este Departamentul Schengen din Ministerul Administratiei si Internelor, beneficiarii sunt Ministerul Afacerilor Externe, Serviciul de Transmisiuni Speciale, Politia de Frontiera, Politia Nationala, Directia Generala de Comunicatii si Tehnologia Informatiilor din MAI, iar Ministerul Finantelor a avut sarcina de autoritate de contractare si plata.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: NewsIn
Articol citit de 1678 ori