Ministrul de Interne vrea Romania in Schengen pe partea spatiului aerian in 2012

Sambata, 02 Iunie 2012, ora 18:06
1591 citiri
Ministrul de Interne vrea Romania in Schengen pe partea spatiului aerian in 2012

Ministrul de Interne, Ioan Rus, spera ca din acest an Romania sa fie primita in Schengen pe partea spatiului aerian, urmand ca pe partea terestra aderarea sa fie realizata anul viitor.

Rus a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa la Cluj, ca in cadrul masurilor menite sa urgenteze aderarea la Schengen se numara si ridicarea la rang de inspectorat a oficiului pentru imigrari.

"Eu sper ca in aceasta toamna sa obtinem aderarea la Schengen pe cateva chestiuni plecand de la traficul aerian. Cel terestru cu siguranta nu se va putea obtine in cursul acestui an, speram anul viitor. Vor exista discutii cu colegii din Consiliul justitiei si afacerilor interne in perioada urmatoare, vom vedea.

"Din punct de vedere tehnic, Romania are indeplinite conditiile, lucru care a fost constatat de partenerii nostri. Noi avem o frontiera in acest moment, probabil ca una dintre cele mai moderne dintre toate tarile cu frontiere exterioare ale UE. (...)Vom transforma Oficiul roman pentru imigrari in inspectorat general. Ii ridic gradul la inspectorat general astfel incat am argumente suplimentare ca facem ceva", a mentionat Ioan Rus.

O alta masura se refera la formarea de echipe internationale in punctele de frontiera ale Romaniei, pentru a fi eliminate suspiciunile de coruptie.

"Am propus si presedintelui Comisiei de relatii externe a Parlamentului francez si unor ambasadori - ca sa nu se mai poata spuna ca politistul de frontiera roman sau vamesul roman este corupt, incorect - ca in punctele de frontiera sa functioneze brigazi mixte. Adica, decat sa imi tot spui dumneata ca eu, romanul, sunt corupt, ca aceasta coruptie din frontiera iti provoaca dumitale o paguba de o mie de lei, da o suta de lei -ca atat ne-ar costa- un belgian, un francez, un italian si un englez care stau langa mine la un punct de frontiera pe relatia cu Moldova, sa spunem. Si atunci controlam toti trei.

"Ne costa mai putin decat eventuala frauda sau traficul transfrontalier care se face. Atunci, ne asumam cu totii. Daca suntem corupti, esti si tu austriacul, si tu germanul, si eu romanul, ca eram toti trei in schimbul acela, nu se poate vorbi numai despre mine. Asta este o propunere cu care incercam sa stimulam acest proces", a mai spus Ioan Rus.

#romania schengen, #intrare Romania spatiul Schengen, #aderare spatiul Schengen aerian Romania , #Schengen