MF vrea sa investeasca mai mult in 2010, mai ales pentru alinierea la Schengen

Miercuri, 30 Decembrie 2009, ora 09:22
1578 citiri
MF vrea sa investeasca mai mult in 2010, mai ales pentru alinierea la Schengen

Ministerul Finantelor Publice a prevazut pentru 2010 cheltuieli de capital mai mari cu 67,8% fata de acest an, mai ales in vederea indeplinirii cerintelor prevazute pentru intrarea Romaniei in spatiul Schengen in 2011, arata proiectul de buget publicat de minister si preluat de NewsIn.

Astfel, daca in 2009 au fost realizate cheltuieli de capital de 151,8 milioane lei, potrivit executiei preliminare, pentru 2010 este prevazut un buget de 254,6 milioane lei.

La acestea se adauga in 2010 proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile de 164 milioane lei, valoare mai mare de 36 de ori fata de cea realizata in 2009.

In schimb, valoarea sumelor pentru programe cu finantare nerambursabila este prevazuta sa scada in acest an cu 63% fata de 2009, la 8,14 milioane lei.

In proiectul de buget se mentioneaza ca agentiile ce depind de minister trebuie sa faca investitii pentru a indeplini cerintele necesare pentru intrarea Romaniei in spatiul Schengen la termenul prevazut, respectiv martie 2011.

"In vederea aderarii Romaniei la Spatiul Schengen in anul 2011, este necesara indeplinirea cerintelor prevazute de noul catalog Schengen de bune practici si recomandari in domeniul frontierelor.

In acest sens a aparut ca fiind necesara reabilitarea infrastructurii, securizarea si dotarea punctelor de trecere a frontierei (PTF) aflate in administrarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, administrate prin Autoritatea Nationala a Vamilor (ANAF - ANV)", se spune in proiect.

In prezent, in administrarea ANAF - ANV se afla 11 puncte de trecere a frontierei, din care sapte de tip rutier si patru de mic trafic.

Ministerul precizeaza ca modernizarea punctului de trecere de tip rutier Oancea-Cahul, de la frontiera cu Republica Moldova, se va termina in acest an, iar in 2010 acest punct si cel de la Siret (la frontiera nordica, cu Ucraina) urmeaza sa fie dotate cu sistemele de securizare cerute de catalogul Schengen.

Alte investitii sunt prevazute in 2010 pentru modernizarea si cresterea gradului de informatizare a operatiunilor fiscale, prin armonizarea tehnologiei informatice cu prevederile UE in domeniul fiscalitatii, precum si pentru continuarea lucrarilor de consolidare si reparatii capitale ale sediilor din teritoriu.

Cheltuielile totale de personal din MFP sunt prevazute sa scada cu 9% in acest an, la 923,2 milioane lei, in timp ce cheltuielile cu bunuri si servicii ar putea creste cu 23,6%, la 361,5 milioane lei.

Bugetul total al ministerului de anul viitor este prevazut la 2,22 miliarde lei, in crestere cu 7,2% fata de 2009.

Potrivit legislatiei in vigoare, Ministerul Finantelor Publice dispune in prezent, impreuna cu unitatile subordonate, de un numar maxim de 36.223 de posturi aprobate, din care la 15 septembrie erau efectiv ocupate doar 32.914. 

#minister, # finante, # investitii , #Schengen