Membri ai miscarii pro-Putin nu vor mai putea obtine vize Schengen

Joi, 10 Ianuarie 2008, ora 12:45
1098 citiri
Membri ai miscarii pro-Putin nu vor mai putea obtine vize Schengen

Mai multi membri ai miscarii pro-Putin Nasi nu vor mai putea obtine vize Schengen, dupa ce Estonia i-a inclus pe o "lista neagra" a cetatenilor care nu pot intra pe teritoriul tarii, sustine cotidianul rus Gazeta.

Estonia a inclus in "lista neagra" a cetatenilor care nu pot intra pe teritoriul tarii mai multi membri ai miscarii Nasi care au participat la actiunile stradale violente de la Tallin in aprilie 2007. Dupa ce tarile baltice au aderat, in decembrie 2007, la Tratatul Schengen, tinerii activisti rusi au devenit indezirabili si in spatiul Schengen, informeaza NewsIn.

Secretarul de presa al miscarii pro-Putin, Cristina Poputcik, a declarat pentru Gazeta ca au fost declarati personae non-grata nu numai cei 10.000 de "comisari federali" ai miscarii, ci toti membrii Nasi, adica circa 100.000 de persoane.

Ambasada Estoniei a refuzat sa comenteze aceste informatii. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe al Estoniei, la sfarsitul anului 2007 pe "lista neagra" figurau numai 2.093 de persoane.

Circa 700 activisti ai miscarii au pichetat miercuri sediul Reprezentantei Comisiei Europene de la Moscova si au cerut ca membrii miscarii sa fie admisi in spatiul Schengen. in timpul actiunii de protest de miercuri, liderul miscarii Nasi, Nichita Borovikov, si alti circa 40 activisti au fost retinuti de politie pe motiv ca actiunea de protest nu a fost autorizata. in scurt timp, toti au fost eliberati, fiind doar sanctionati administrativ.