Financial Times: Aderarea Romaniei la spatiul Schengen, blocata de contextul politic

Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 11:20
1818 citiri
Financial Times: Aderarea Romaniei la spatiul Schengen, blocata de contextul politic

O decizie privind aderarea Romaniei la spatiul Schengen a fost amanata din nou, dupa ce mai multe state membre au atras atentia asupra statutului problematic al tarii noastre, determinat de tulburarile politice, anunta Financial Times.

O reuniune a ministrilor europeni de interne trebuia sa aiba loc, miercuri, la Bruxelles, pentru a vota pe aceasta tema, insa Germania, Olanda si Belgia au anuntat ca nu sustin admiterea Romaniei in spatiul Schengen.

Decizia privind extinderea spatiului Schengen, care necesita acordul unanim al tuturor tarilor membre in UE, poate fi amanata si mai mult, pana dupa alegerile parlamentare din Romania, din decembrie, potrivit unor diplomati din UE.

Amanarea este cea mai mare lovitura suferita de Bucuresti dupa ce o lupta inversunata pentru putere intre presedinte si premier a provocat ingrijorari internationale cu privire la stabilitatea democratica a unuia dintre cei mai noi membri ai UE, comenteaza FT.

Potrivit ziarului britanic, o disputa politica virulenta - in care Victor Ponta, premierul roman de centru-stanga, a restrans independenta Curtii Constitutionale, ca parte a eforturilor sale de a-l marginaliza pe presedintele Traian Basescu - a determinat mai multe tari membre ale UE sa-si reconsidere pozitia.

Germania nu s-a opus aderarii Romaniei la spatiul Schengen, dar problemele aparute in Romania pe plan politic au fost vazute pe plan international ca reprezentand deterioarea neasteptata a statului de drept in tara.

Angela Merkel a declarat ca este "inacceptabil atunci cand principiile fundamentale ale statului de drept sunt incalcate intr-o tara a Uniunii Europene".

Decizia de a amana votul cu privire la Romania a afectat si Bulgaria, care a asteptat, de asemenea, un verdict final in acest sens, miercuri.

Saptamana trecuta, presedintele Traian Basescu declara ca accesul Romaniei in Schengen este "oarecum suspendat" din cauza evolutiilor interne din tara.

Si presedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, preciza, la inceputul lunii septembrie, ca este posibila amanarea aderarii Romaniei la Schengen.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Romania aderare spatiul Schengen, #amanare aderare spatiul Schengen, #Romania Bulgaria spatiul Schengen , #Schengen