Cristian Diaconescu: Finlanda sustine in continuare aderarea Romaniei la Schengen in doua etape

Duminica, 05 Februarie 2012, ora 09:09
1518 citiri
Cristian Diaconescu: Finlanda sustine in continuare aderarea Romaniei la Schengen in doua etape

Guvernul finlandez va lua o decizie in ceea ce priveste aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen la sfarsitul lunii februarie, dar raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare va fi foarte important, a declarat, sambata, ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu.

"Finlanda, in continuare, sustine aderarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen in doua etape, in acest an. O decizie finala va fi luata in sedinta de guvern de la sfarsitul acestei luni".

"Asta nu inseamna ca Romania va putea sa-si slabeasca ritmul in a-si indeplini obligatiile pe Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV). Categoric momentul decizional este la sfarsitul lunii februarie. Acum am primit un semnal al unei institutii direct implicate. Dar raportul pe MCV va fi foarte important", a precizat seful diplomatiei romane, prezent la Munchen, la cea de-a 48-a editie a Conferintei de securitate.

Cristian Diaconescu a avut, sambata, o intrevedere cu ministrul finlandez pentru Afaceri Europene si Comert International, Alexander Stubb. Cei doi demnitari au avut un schimb de vederi pe teme de actualitate ale agendei europene, cu accent pe cele legate de situatia economica.

De asemenea, a fost abordat si dosarul Schengen, ministrul finlandez al Afacerilor Europene subliniind sustinerea pentru formula aderarii in trepte aflata in prezent in discutie.

Cei doi oficiali au trecut in revista si evolutiile in planul vecinatatii estice a UE.

Potrivit unui comunicat de presa al MAE, transmis sambata, Cristian Diaconescu a adresat o invitatie ministrului Stubb de a efectua o vizita in Romania, invitatie care a fost acceptata de oficialul finlandez.

In noiembrie 2011, Finlanda a anuntat ca va lua in considerare posibilitatea aderarii Romaniei si Bulgariei in doua etape - intai cu granitele aeriene si maritime pana la finalul lui martie 2012, iar apoi cu granitele terestre, dupa luna iulie. Totusi, autoritatile de la Helsinki au precizat ca doresc sa astepte raportul intermediar din luna februarie elaborat de CE in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).

Comisia Europeana va prezenta, in cursul saptamanii viitoare, raportul intermediar elaborat in cadrul MCV, instituit la aderarea Romaniei la UE pentru a monitoriza reformele in justitie si eforturile de combatere a coruptiei.

#Cristian Diaconescu Romania Schengen, #Finlanda Romania Schengen, #aderarea romaniei la schengen , #Schengen