Consolidarea spatiului Schengen, discutata de ministrii de Interne ai UE

Sambata, 02 Iunie 2012, ora 17:40
1523 citiri
Consolidarea spatiului Schengen, discutata de ministrii de Interne ai UE

Imigratia clandestina este pe cale sa devina, in anumite conditii "exceptionale", un eveniment care permite restabilirea controalelor la frontierele nationale ale statelor din spatiul Schengen.

Concluziile privind noile reguli pentru gestionarea spatiului Schengen, care vor fi supuse joi ministrilor de Interne ai UE la Luxemburg, sunt fondate in mare parte pe cerintele Frantei si Germaniei, au declarat sambata surse diplomatice.

Documentul de lucru, obtinut de AFP, prevede posibilitatea ca statele membre Schengen sa restabileasca controalele la frontierele lor nationale "pentru o durata de sase luni, care poate fi prelungita pentru inca sase luni", "atunci cand controlul unei frontiere externe a spatiului nu mai este asigurat din cauza unor circumstante exceptionale".

Rolul Comisiei in procesul decizional ramane in continuare subiect de dezbatere, a recunoscut unul dintre negociatori, la finalul unei reuniuni de lucru, vineri, la Bruxelles.

"Ministrii ar trebui sa gaseasca o pozitie comuna" joi, a precizat un alt negociator.

Aceasta posibilitate a fost ceruta de Franta si Germania intr-o scrisoare comuna discutata de ministrii de Interne ai UE la ultima lor reuniune, la 26 aprilie, la Luxembourg.

Intre timp insa, guvernul s-a schimbat in Franta dupa victoria socialistului Francois Hollande la prezidentiale.

"Pentru noi, aceasta scrisoare nu mai exista", a declarat vineri comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom.

"Inca nu am discutat cu noul guvern francez, dar sunt sigura ca Franta va avea o abordare constructiva la urmatoarea reuniune a ministrilor de Interne, la 7 iunie, la Luxembourg", a precizat ea.

Malmstrom a discutat deja la telefon cu noul ministru francez de Interne, Manuel Valls, dar a declarat pentru AFP ca discutia nu a facut referire la fondul dosarelor aflate in discutie.

Cererea franco-germana mentiona explicit lupta impotriva imigratiei clandestine ca justificare a acestei posibilitati de restabilire a controalelor la frontierele nationale in spatiul Schengen "ca ultim resort".

Propunerea pregatita pentru reuniunea de la 6 iunie nu mentioneaza acest lucru. Ea utilizeaza termenii de "circumstante exceptionale".

"Schengen nu este un instrument pentru gestionarea migratiei", a subliniat Cecilia Malmstrom.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#spatiu schengen, #intarire spatiu Schengen, #granite spatiu Schengen , #Schengen