Lazaroiu: La bugetul anuntat pentru 2012, e nevoie de o remaniere profunda

Marti, 25 Octombrie 2011, ora 08:00
1406 citiri
Lazaroiu: La bugetul anuntat pentru 2012, e nevoie de o remaniere profunda

Fostul ministru al Muncii Sebastian Lazaroiu considera ca in conditiile in care bugetul pentru anul 2012 se anunta a fi mai strans chiar decat cel pentru anul in curs, Guvernul va avea nevoie sa treaca printr-o remaniere, pentru cresterea increderii in randul populatiei.

"Ar trebui facuta o remaniere, pentru ca in general remanierea reinnoieste increderea populatiei, atat cat mai e, in actul de guvernare. Si atunci e necesara, mai ales cand ai perioade grele. Urmeaza acum bugetul, care nu va fi deloc, deloc usor. Un buget care are ca principali indicatori o crestere economica previzibil un pic mai mare decat 1, 1 si ceva in cel mai fericit caz, poate fi si negativa.

Si un deficit bugetar de maxim 3. Deci, pe un asemenea buget ai nevoie de o remaniere profunda, pentru cresterea increderii in actul de guvernare", este de parere Lazaroiu, potrivit interviului acordat HotNews-RFI.

El atrage atentia asupra sustinerii din partea majoritatii a unui buget "la fel de strans, poate chiar mai strans" decat cel din 2011. "Parlamentarii UDMR au cerut in cor acum doua saptamani cresterea salariilor bugetarilor si cresterea pensiilor", spune fostul ministru, adaugand ca au existat si oameni din PDL "care le-au tinut isonul".

"Deci si cu actuala majoritate ne punem mari semne de intrebare daca poate fi sustinut in Parlament un buget cu o crestere de 1% optimist vorbind si cu deficit de 3%", avertizeaza Lazaroiu, acuzand presiuni "foarte mari din partea tutoror partidelor din actuala coalitiei", fie pentru cresterea deficitului, fie pentru sacrificarea investitiilor.

"Ar fi o nebunie (taierea banilor de la investitii - n.r.), ar fi o iresponsabilitate majora sa faci asta, in conditiile in care iti creste somajul la anul si ai nevoie de locuri de munca. La anul, coalitia la putere se lupta de fapt cu somajul, nu cu pensiile si salariile, care de bine de rau se dau, asa cum sunt.

Inflatia a scazut foarte mult, puterea de cumparare e relativ conservata. Nu aici e problema. Problema e ca n-am restructurat inca tot aparatul bugetar si ca avem un deficit urias la fondul de pensii", sustine fostul ministru al Muncii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Lazaroiu remaniere guvern, #Lazaroiu buget 2012 , #Remaniere