UniCredit anticipeaza o crestere de 1,3% a economiei Romaniei in 2013

Marti, 18 Decembrie 2012, ora 15:56
1765 citiri
UniCredit anticipeaza o crestere de 1,3% a economiei Romaniei in 2013

Economia Romaniei va inregistra o crestere de numai 0,2% in acest an, urmata de 1,3% anul urmator si 1,8% in 2014, estimeaza Unicredit.

"Dupa trei ani de succes in privinta ajustarii fiscale, cresterea economica ramane cea mai mare provocare a Romaniei. In contextul cererii afectate de austeritate, recoltei slabe si exporturilor ezitante din cauza activitatii economice modeste din UE, Romania se confrunta cu stagnarea economiei in urmatoarele trimestre", noteaza analistii bancii.

Romania are nevoie de reforme pentru a accelera cresterea economica, estimata sub 2% in urmatorii doi ani insa, in contextul vointei politice tot mai reduse, motivatia ar putea veni din presiunile exercitate de FMI in contextul discutiilor pentru un nou acord, potrivit unui raport UniCredit.

"Pentru accelerarea cresterii economice sunt necesare reforme structurale, dar vointa politica este in declin. Speram sa existe noi presiuni din partea FMI, intrucat un al treilea acord ar putea veni doar dupa indeplinirea prevederilor din al doilea acord (privatizari si reducerea ineficientei sectorului public)", se arata intr-un raport trimestrial al grupului bancar italian.

Desi toate partidele parlamentare sunt angajate in privinta acordului cu FMI, privatizarile si reformele sectorului public au ramas in urma in ultimul an, noteaza analistii UniCredit.

Accelerarea avansului economic va depinde de adoptarea unor noi reforme structurale si de o mai buna atragere a fondurilor europene. Reformele structurale ar putea viza ineficienta din sectorul public, proces care ar elibera mai multe fonduri pentru investitii, precum si o participare sporita in piata muncii.

Romania vrea un nou acord cu FMI, la incheierea in martie a actualei intelegeri. Acordul preventiv in derulare cu Fondul are o valoare de 3,6 miliarde euro, fiind completat de o intelegere similara cu Comisia Europeana pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro. Romania nu a accesat fonduri prin acest acord.

#reforma Romania, #analiza Unicredit reforme, #vointa politica Romania, #reforme FMI Romania, #crestere economica romania, #reforme structurale romania , #Reforma