Raportul CE privind Romania este mai dur decat cel privind Bulgaria

Marti, 20 Iulie 2010, ora 17:11
1357 citiri
Raportul CE privind Romania este mai dur decat cel privind Bulgaria

Presa internationala relateaza pe larg despre raportul prezentat marti de Comisia Europeana asupra situatiei din Romania si Bulgaria, insistand asupra faptului ca documentul este mai critic la adresa Romaniei, decat la adresa Bulgariei, precizeaza Mediafax.

Romania si Bulgaria au inca multe de facut in domeniul luptei impotriva coruptiei si reformelor judiciare, afirma raportul de marti al Comisiei Europene (CE), care critica cele doua tari, constatand neindeplinirarea angajamentelor asumate, dupa trei ani de la aderarea lor la Uniunea Europeana (UE), relateaza AFP.

Bruxelles-ul critica in special Romania, care "a dat dovada de lipsa unui elan politic in favoare procesului de reformare", continua agentia franceza.

Romania si Bulgaria trebuie sa actioneze pentru a-si ameliora sistemele judiciare si a lupta impotriva coruptiei, scrie si Dow Jones, citand raportul Comisiei si adaugand ca cele doua tari au scapat, pentru moment, fara sa fie sanctionate.

Agentia germana DPA scrie ca Uniunea Europeana avertizeaza Bucurestiul in legatura cu faptul ca punerea in dificultate a agentiei romanesti de lupta impotriva coruptiei incalca angajamentele asumate la integrarea in blocul european, la 1 ianuarie 2007.

Raportul remarca, in contrast cu situatia din Romania, vointa de reformare din Bulgaria, subliniaza agentia germana.

Aceasta tara are nevoie de o ameliorare in domeniul solutionarii cazurilor de coruptie in justitie, dar si de masuri in privinta eliberarii unor infractori, pe timpul desfasurarii procedurilor in apel, impotriva condamnarilor pronuntate.

De asemenea, Bloomberg citeaza raportul Comisiei, care avertizeaza Romania in legatura cu "deficiente importante" in efortul de eradicare a coruptiei, in timp ce Uniunea a laudat eforturile intreprinse de Bulgaria in acest domeniu.

Site-ul bulgar Novinite.com afirma, dupa prezentarea raportului, ca dinamica reformelor din Romania a suferit unele "alterari in domenii cruciale", dar si unele "realizari".

Publicatia afirma, de asemenea, ca raportul subliniaza inregistrarea unui "progres limitat" de catre autoritatile de la Bucuresti, de la data ultimei evaluari, in special in domeniul judiciar, dar admite ca eforturile de reformare pot fi intensificate.

Novinite.com mai afirma ca, potrivit raportului, Romania trebuie sa depaseasca "lipsa de vointa a conducerii (sistemului judiciar) de a coopera si a-si asuma responsabilitatea in realizarea reformei".

Publicatia European Voice insista asupra faptului ca Romania a incalcat obligatiile asumate fata de Uniune, potrivit raportului Comisiei din acest an, adaugand ca acesta "critica extrem de dur" modificarea legii privind ANI.

#ce, #coruptie, #judiciare, #raport, #reforme , #Reforma