Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Pretul alimentelor va exploda in 20 de ani

Pretul alimentelor va exploda in 20 de ani

Pretul alimentelor de baza va creste cu mai mult de 100% in urmatorii 20 de ani, daca liderii lumii nu vor lua masuri pentru a reforma sistemul alimentar global, a avertizat organizatia caritabila Oxfam. 

Pana in 2030, costul mediu al culturilor cheie va creste cu 120%, pana la 180%, potrivit raportului "Cresterea unui viitor mai bun", citat de BBC News. Jumatate din scumpire va fi provocata de schimbarile climatice.

Raportul le cere liderilor lumii sa imbunatateasca reglementarile de pe piata alimentara si sa investeasca intr-un fond climatic global. 

"Sistemul alimentar trebuie reformat pentru a depasi provocarile din ce in ce mai presante ale schimbarii climatice, escaladarea preturilor alimentelor si lipsa terenului, apei si energiei", a afirmat directorul general al Oxfam, Barbara Stockong.

In raportul sau, Oxfam prezinta patru "puncte fierbinti" in ceea ce priveste lipsa de siguranta alimentara, zone care intampina deja dificultati in asigurarea hranei populatiei.

In Guatemala, 865.000 de persoane sunt in pericol in ceea ce priveste hrana, din cauza lipsei de investitii de stat in fermele mici.

In aceste conditii, zona este dependenta de importul de alimente.

In India, oamenii cheltuiesc o proportie de doua ori mai mare din venit pe mancare decat cei din Marea Britanie. Ei platesc echivalentul a 10 lire sterline pe un litru de lapte si sase lire pe un kilogram de orez.

In Azerbaidjan, productia de grau a scazut anul trecut cu 33%, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, ceea ce a obligat tara sa importe grau din Rusia si Kazahstan.

Astfel, pretul alimentelor a crescut cu 20% in decembrie 2010, fata de decembrie 2009.

In estul Africii, opt milioane de persoane se confrunta cu o lipsa cronica de alimente, din cauza seceteu, iar femeile si copiii sunt printre cei mai grav afectati.

In aceste conditii, Oxfam cere liderilor lumii sa creasca transparenta pe pietele de marfuri, sa creasca rezervele alimentare, sa nu mai promoveze iocombustibilii si sa investeasca in fermieri, in special in femei, pentru a se asigura ca cei saraci nu vor suferi de foame.

"Ne indreptam orbeste spre o epoca evitabila de criza", a subliniat Stockong.

"Unul din sapte oameni din lume sufera zilnic de foame, desi lumea este capabila sa hraneasca pe toata lumea", a adaugat ea.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1477 ori
Citeste mai multe desprepret alimente mancare pret mancare