Guvernul a prelungit cu doi ani imprumutul pentru "Reforma sistemului judiciar"

Vineri, 12 Noiembrie 2010, ora 16:44
1790 citiri
Guvernul a prelungit cu doi ani imprumutul pentru "Reforma sistemului judiciar"

Guvernul a decis, in sedinta de miercuri, sa adopte o hotarare pentru aprobarea unui amendament la acordul de imprumut dintre Romania si BIRD, pentru finantarea proiectului "Reforma sistemului judiciar", prin care acordul a fost extins cu doi ani, informeaza MJ intr-un comunicat preluat de NewsIn.

MJ arata ca, in urma eforturilor institutiei, acordul de imprumut incheiat intre Banca Mondiala si partea romana (Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Justitiei) pentru finantarea Proiectului "Reforma sistemului judiciar", a fost extins cu doi ani printr-un amendament, pana la 31 martie 2013, astfel incat obiectivele asumate in cadrul acestui proiect sa poata fi atinse de partea romana.

"Finalizarea cu succes a negocierilor, care au durat aproape un an de zile, a fost rezultatul si a unei foarte bune colaborari institutionale intre Ministerul Justitiei, Ministerul Finantelor Publice, Consiliul Superior al Magistraturii si Banca Mondiala", arata MJ.

In plus, ca urmare a progreselor inregistrate in ultimul an de Ministerul Justitiei, Banca Mondiala a fost de acord sa mentina intacta valoarea totala a imprumutului (110 milioane de euro), fara sa o reduca la momentul semnarii amendamentului la acordul de imprumut.

Pe de alta parte, eforturile Ministerului Justitiei si cele ale Consiliului Superior al Magistraturii - principalii beneficiari ai imprumutului - trebuie sa continue si in perioada urmatoare pentru implementarea tuturor masurilor prevazute in Acord.

Astfel, din punct de vedere al aspectelor procedurale formale, la propunerea Ministerului Justitiei si al Ministrului Finantelor Publice, Executivul a aprobat in sedinta de miercuri Hotararea de Guvern pentru aprobarea amendamentului convenit prin scrisoarea semnata la Washington pe 6 octombrie si respectiv la Bucuresti pe 18 octombrie, intre Guvernul Romaniei si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, la Acordul de imprumut, in valoare de 110 milioane de euro, dintre Romania, reprezentata de Ministerul Finantelor Publice si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, pentru finantarea Proiectului "Reforma sistemului judiciar", semnat la Bucuresti pe 27 ianuarie 2006.

MJ precizeaza ca, pe august 2010, printr-o scrisoare adresata Ministerului Finantelor Publice, Banca Mondiala si-a dat acordul pentru extinderea finantarii cu doi ani de zile, pana in aprilie 2013, fara a se reduce suma de 110 milioane de euro.

Ministerul Justitiei aminteste ca institutia beneficiaza de imprumutul extern acordat de Banca Mondiala (BIRD) prin acordul de imprumut Nr. 4.811 - RO in valoare totala de 142 milioane de euro (din care 110 milioane acordate de BIRD si 32 milioane contributia Guvernului Romaniei) pentru implementarea Proiectului "Reforma Sistemului Judiciar" structurat in patru componente.

Acestea se refera la reabilitarea infrastructurii instantelor, consolidarea capacitatii administrative a instantelor, realizarea unui sistem informatic integrat de management al resurselor in cadrul sistemului judiciar (RMS), continuarea dezvoltarii capacitatii institutionale a principalelor institutii din sistemului judiciar (MJ, CSM, INM, SNG, instante).

In ceea ce priveste reabilitarea infrastructurii instantelor MJ precizeaza ca, din cele 20 de sedii de instante ce trebuie reabilitate patru au fost finalizate in perioada aprilie - iulie 2010 (Judecatoria Blaj, Judecatoria Vatra Dornei, Tribunalul Vechi Baia Mare si Judecatoria Viseul de Sus).

De asemenea, alte opt sedii de instante sunt in lucru - Judecatoria Orso

De asemenea, Palatul de Justitie Iasi este in faza de licitatie a lucrarilor de constructii - in curs de evaluare aplicatiile de pre-calificare, iar Tribunalul Sibiu este in faza avansata de prelicitatie pentru selectarea constructorului - urmeaza publicarea anuntului de licitatie.

Semnarea contractelor si demararea lucrarilor este estimata la inceputul anului viitor (ianuarie - martie), arata MJ.

Totodata, Palatul de Justitie Oradea si Tribunalul Cluj sunt in faze avansate pentru obtinerea HG-ului de aprobare a indicatorilor tehnico-economici, conditie obligatorie pentru continuarea demersurilor de eliberare a autorizatiei de construire la nivel local si pentru demararea la nivelul MJ - DIPFIE a procedurilor de licitatie pentru selectarea constructorilor.

Alte patru instante (Curtea de Apel Craiova, Tribunalul Prahova, Judecatoria Campina si Judecatoria Turda) se afla in diverse stadii de obtinere a avizelor.

De asemenea, cu privire la evolutia financiara a proiectului, reprezentantii ministerului arata ca in ultimele luni s-au inregistrat progrese semnificative in utilizarea fondurilor.

"Astfel, pana in prezent, de la bugetul de stat si din imprumut s-a angajat suma de circa 34 milioane de euro si s-au efectuat plati in valoare de circa 14 milioane de euro", informeaza MJ.

Mai mult, se precizeaza ca, pana la inceputul anului 2009, nu a fost semnat niciun contract de executie de lucrari, primele contracte au fost semnate incepand cu luna februarie 2009 urmare eforturilor depuse la nivelul MJ, situatia utilizarii sumelor alocate pentru reabilitarea instantelor aflandu-se in atentia ministrului Justitiei inca de la preluarea mandatului in anul 2008. 

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#guvern, # imprumut, # reforma , #Reforma