Gray: Realizarea recomandarilor CE ar trebui sa fie o prioritate nationala

Marti, 23 Martie 2010, ora 16:12
1308 citiri
Gray: Realizarea recomandarilor CE ar trebui sa fie o prioritate nationala

Mark Gray, purtator de cuvant al CE, a declarat, marti, la prezentarea rapoartelor interimare privind justitia din Romania si Bulgaria, ca acestea demonstreaza ca MCV este necesar si util si a apreciat ca ar trebui sa fie o prioritate nationala a celor doua tari realizarea angajamentelor. 

In cazul Romaniei, purtatorul de cuvant al CE a spus ca Executivul comunitar doreste o cooperare stransa intre actorii politici si ai justitiei pentru implementarea reformei judiciare, precizeaza Mediafax.

De asemenea, Gray a precizat ca CE cere Bulgariei si Romaniei sa accelereze masurile pentru a transforma arestarile sau retinerile in condamnari definitive.


"Aceste rapoarte sunt un update tehnic, continand rezultatele inregistrate dupa ultimul raport din luna iulie. Este vorba despre rapoarte tehnice, (...) sunt scurte, factuale si se bazeaza pe cele mai recente informatii de pana acum", a spus Mark Gray.


El a spus, in ceea ce priveste Romania, ca ritmul reformei din iulie anul trecut nu a fost mentinut. De asemenea, Gray a mai spus ca s-au inregistrat doar rezultate limitate, niciun progres in ceea ce priveste problema resurselor umane din sistemul judiciar.


Totodata, Mark Gray a mai spus ca raportul noteaza, in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei, parcursul pozitiv al DNA si o consolidare a rezultatelor ANI in ceea ce priveste conflictele de interese si averile nejustificate.


De asemenea, purtatorul de cuvant a mentionat ca raportul CE noteaza o intensificare a activitatii la nivelul jurisprudentei locale, dar si unii pasi pentru consolidarea strategiei nationale anticoruptie.


"Intarzierile continue in procesele de coruptie la nivel inalt, insotite de existenta unor pedepse inconstante si lipsite de severitate sunt provocari importante pentru Romania in continuare", a mai spus Gray.


Potrivit purtatorului de cuvant al Comisiei Europene, ambele rapoarte demonstreaza prin continutul lor ca Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) este necesar si util.


"Pentru a concluziona, ambele rapoarte demonstreaza ca MCV este un instrument valoros in mentinerea cursului reformei. Este inca mult de facut in diferite domenii in ambele tari, iar indeplinirea recomandarilor Comisiei ar trebui sa devina o prioritate nationala pentru ambele state", a spus Gray.


El a adaugat in acest context ca "Romania ar trebui sa stabileasca o cooperare stransa si constructiva intre diferitii actori politici, iar sistemul judiciar ar trebui sa sustina infaptuirea reformelor necesare".


El a mai spus ca, in perspectiva analizei amanuntite care va fi facuta publica in vara, CE cere autoritatilor bulgare si romane "sa intensifice eforturile lor mai ales in ceea ce priveste transformarea arestarilor si a punerilor sub acuzatie in decizii finale".

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#recomandari, # ce, # romania, # reforma, # juridica, # anticoruptie , #Reforma