Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Dupa Germania si Polonia, Franta se gandeste la reforma fiscala

Dupa Germania si Polonia, Franta se gandeste la reforma fiscala

Chiar daca alegerile vor fi in 2007, taberele concurente se bat pe acelasi domeniu - taxele si impoziteleUsorul avantaj al dreptei in alegerile din Germania, castigat in mare parte datorita reformelor fiscale promise in campanie, precum si victoria in alegerile parlamentare din Polonia a liberalilor angajati in introducerea cotei unice, determina si mai mult tarile traditionale europene sa se gandeasca la modificarea sistemelor lor de taxare. Prin febra alegerilor parlamentare, din 2007, va trece si Franta; liderii aflati in concurenta deja si-au axat discursurile electorale pe reforma fiscala. Astfel, primul-ministru francez, Dominique Villepin, a anuntat, in cursul acestei luni, intentia de a reforma, incepand cu 2007, impozitul pe venit, prin diminuarea numarului de transe de impunere de la sapte, in prezent, (intre 6,83% si 48,09%) la patru sau chiar trei, alaturi de limitarea deducerilor. Reforma numita A"revalorificarea modelului socialA" are ca obiectiv revigoarea pietei muncii si cresterea puterii de cumparare a francezilor. La scurt timp, candidatul dreptei la presedintie, actualul ministru de interne, Nicolas Sarkozy, iese in public si afirma ca deducerile fiscale nu trebuie sa reprezinte mai mult de jumatate din venitul fiecarei persoane, dar precizeaza ca fiscalitatea franceza este prea ridicata, fiind cu sase puncte peste a majoritatii tarilor din Uniunea Europeana. A"Obiectivul nostru este de a aduce, in urmatorii cinci ani, taxele la jumatatea EuropeiA", spunea liderul partidului francez de centru-dreapta.

Coalitiile dicteaza la Varsovia si Berlin

Viitorul fiscal al Poloniei va depinde de puterea de convingere a liberalilor de la Platforma Civica, sustinatori ai cotei unice (15% pentru profit, venit si TVA), in fata partenerilor de coalitie, respectiv conservatorii de la Lege si Justitie. Liderul acestora din urma, Jaroslaw Kaczynski, sustine o refroma a sistemului de impozitare cu doua bareme de impunere, de 18, respectiv 32 la suta (fata de 19, 30 si 40 la suta in prezent), asistenta pentru familile cu multi membri si cele defavorizate. Pietele financiare sunt destul de linistite, in conditiile in care ambele platforme politice prevad simplificarea sistemului fiscal. Tot o coalitie va conduce si Germania, ambele tabere bazandu-se, in campanile electorale, pe promisiunile legate de reforma sistemului social si a celui fiscal. si aici dreapta a propus cota unica de 25%, iar stanga accepta reforma fiscalitatii, dar in favoarea celor cu venituri reduse. A"Tot ce propune dreapta depaseste tot ceea ce s-a facut in domeniul inegalitatii socialeA", spunea cancelarul Gerhard Schroder, referitor la propunerile Angelei Merkel in sectorul fiscal. tarile foste comuniste, astazi majoritatea dintre ele member ale UE, nu s-au temut ca, o data la doi ani, sa opereze modificari si reduceri ale sistemelor fiscale. Chiar daca au refuzat la inceput sa mearga spre reducerea fiscalitatii, tot mai multe state vestice cu traditie in aplicarea sistemului progresiv de impozitare se gandesc la introducerea cotei unice sau la diminuarea ratelor de impunere. Astfel, Austria a decis diminuarea taxarii companiilor si a persoanelor fizice de la 50% la 34%, iar Spania analizeaza, ca urmare a cresterii evaziunii fiscale, introducerea unei cote unice de 30% pentru venituri personale. Grecia a anuntat ca analizeaza posibilitatea introducerii unei cote unice de impozitare de 25%, inlocuind sistemul progresiv de 15%, 30% si 40%.

Nici Romania nu s-a abatut de la modelul european, asa ca introducerea cotei unice a fost principalul motiv al reusitei liberalilor de la Bucuresti, din toamna anului trecut. Ceea ce ne diferentiaza de vecinii nostrii este motivatia: la Bucuresti, nivelul cotei unice de impozitare de 16% a fost ales din motive electorale, nu pe baza unor analize financiare exacte, iar A"dincoloA" studiile economice, si cooptarea elitelor din sectorul economic au fost atuurile in fata scepticismului populatiei fata de o asemenea masura radicala.

A"Trebuie sa reconstruim multe lucruri in Polonia, sa redam increderea in stat, valoare compromisa in ultimii aniA". (Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului Lege si Justitie, majoritar in coalitia ce va guverna Polonia )

A"Obiectivul nostru este de a aduce in urmatorii cinci ani taxele la jumatatea EuropeiA". (Nicolas Sarkozy, ministru de interne in Franta, candidat la alegerile prezindetiale din 2007)

Laura Radulescu

Capital

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1200 ori