CE: Nu va conditionam!

Miercuri, 06 Mai 2009, ora 14:43
1295 citiri
CE: Nu va conditionam!

Acordarea ajutorului financiar de 5 miliarde de euro pentru Romania nu este conditionata de progresele in domeniul luptei impotriva coruptiei, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX Amelia Torres, purtatoare de cuvant a comisarului pentru afaceri economice si monetare Joaquin Almunia, potrivit Mediafax.

"Nu exista o conditionalitate intre acordarea ajutorului financiar si Mecanismul de Cooperare si Verificare", a spus Amelia Torres. Ea aprecizat ca decizia de sprijinire financiara a Romaniei a fost adoptata marti in ECOFIN. 

"Acum ne pregatim sa incheiem memorandumul de intelegere care va detalia conditiile stabilite deja pentru acordarea ajutorului financiar pentru Romania", a spus Amelia Torres.

Ea a insistat asupra faptului ca aceste conditii au fost deja facute publice, iar progresele in domeniul luptei impotriva coruptiei nu reprezinta una dintre ele. 

Amelia Torres a reluat insa un mesaj transmis saptamana trecuta pentru MEDIAFAX, in care indica faptul ca CE a transmis o propunere ministrilor de Finante din UE pentru aprobarea acordarii unei asistente financiare de 5 miliade de euro, iar propunerea de decizie a Consiliului contine o referire la monitorizarea progreselor in domeniul reformei judiciare.

Comisia Europeana a comunicat la 21 aprilie ca a convenit sa propuna consiliului sa acorde Romaniei o asistenta financiara pe termen mediu de pana la 5 miliarde de euro, asistenta financiara fiind conditionata de implementarea unui program economic cuprinzator.

Potrivit unui comunicat CE difuzat la 21 aprilie, asistenta financiara pe termen mediu propusa pentru Romania se va plati in maximum cinci transe in urmatoarele 24 de luni, eliberarea acestora fiind conditionata de implementarea unui amplu program de politici economice.

"Obiectivul programului este de a ajuta economia sa faca fata presiunilor, pe termen scurt, asupra lichiditatii, ameliorand in acelasi timp competitivitatea si sustinand corectarea ordonata a dezechilibrelor pe termen mediu", se arata in comunicat.

Comunicatul prevede de asemenea ca in sectorul financiar programul va cauta sa asigure capitalizarea corespunzatoare a bancilor si sa intareasca supravegherea sectorului, inclusiv legislatia bancara si de lichidare. 

"Schema de garantare a depozitelor ar urma sa fie consolidata, iar programul va cuprinde un angajament de roll-over si recapitalizare din partea bancilor comerciale mama fata de filiale", se mai arata in comunicat.

De asemenea, comunicatul respectiv precizeaza ca CE "conteaza pe o gestionare sanatoasa a fondurilor primite, cu un rol central pentru institutiile de audit si de combatere a coruptiei, care trebuie sa fie independente si sa functioneze eficient".

 

#ce, #conditionare, #coruptie, #imprumut, #justitie, #reforma , #Reforma