Tariceanu: PNL trebuia sa prezinte un plan economic, dar Basescu sa se abtina

Joi, 29 Noiembrie 2012, ora 18:10
2035 citiri
Tariceanu: PNL trebuia sa prezinte un plan economic, dar Basescu sa se abtina

Calin Popescu Tariceanu considera ca prezentarea unui plan economic liberal pentru Romania a fost deficitara, apreciind ca a fost o greseala faptul ca presedintele PNL, Crin Antonescu, nu a prezentat un plan economic.

Fostul lider al liberalilor a facut comentarii si in legatura cu interventiile Presedintelui Basescu, spunand ca acesta trebuie sa se abtina "sa mai dea lectii de economie".

Potrivit fostului premier, acesta nu are aceasta cadere, deoarece seful statului a fost garantul masurilor dezastruoase ale PDL si al risipei banilor publici catre clientela politica.

Introducerea cotei reduse de TVA pentru anumite produse nu va avantaja consumatorul, ci mai degraba producatorii si comerciantii, mai ales in piete putin concurentiale, si va afecta bugetul, afirma fostul premier, Calin Popescu Tariceanu.

Liberalul a explicat ca TVA redus intr-o piata neconcurentiala duce exclusiv la majorarea ratelor de profit ale producatorilor, dar mai ales ale distribuitorilor si comerciantilor, si incurajeaza evaziunea, transmite Agerpres.

Totusi, el este de acord cu reducerea TVA de la 24% la 19% pentru toate produsele.

Tariceanu a adus in discutie si cota unica, declarand ca aceasta a fost propusa pentru prima data in Romania de fostul ministru al Finantelor, Mihai Tanasescu, dar propunerea a fost oprita de fostul presedinte Ion Iliescu. Acesta ar fi fost sfatuit de actualul ministru al Finantelor, Florin Georgescu, ca nu este benefica politic.

In legatura cu cota regresiva, Tariceanu a adaugat ca atat din punctul sau de vedere, cat si din partea colegilor din coalitie, aceasta ramane un deziderat care va fi pus in practica atunci cand economia va fi capabila sa genereze resursele necesare sa sustina aceasta masura.

Tariceanu a facut aceste declaratii in cadrul unei dezbateri privind pozitiile partidelor fata de masurile de crestere economica, organizata de Societatea Academica din Romania si Fundatia Friedrich Ebert.

#programe guvernare 2012, #alegeri 2012 economie Romania, #cota diferentiata TVA, #Tariceanu programe economice, #cota regresiva , #Program guvernare