Ministrul de Finante crede ca Romania trebuie sa profite de problemele Poloniei pentru a-i lua locul

Luni, 01 Februarie 2016, ora 14:40
3915 citiri
Ministrul de Finante crede ca Romania trebuie sa profite de problemele Poloniei pentru a-i lua locul
Foto: Digi24

Schimbul de replici acide dintre Varsovia si Bruxelles a aruncat intr-un con de umbra perspectivele economice ale Poloniei, iar Romania ar trebui sa profite cat mai mult de pe urma acestei situatii.

Desi tara noastra se afla pe locul al doilea in topul european al saraciei, dupa Bulgaria, acesta ar putea fi momentul oportun pentru relansarea economiei romanesti, a declarat ministrul de Finante, Anca Dragu, agentiei Bloomberg.

"Anumite evenimente in derulare din regiunea noastra au dat alarma in randul investitorilor. Prin comparatie, cresterea economica a Romaniei este echilibrata si sustenabila.

Avem o populatie educata si stabilitate politica, un lucru de apreciat in conditiile in care pe scena politica romaneasca nu exista partide extremiste de genul celor aparute in tarile vecine", a apreciat ministrul Dragu.

Romania este in plin proces de captare a atentiei investitorilor internationali, dupa ce acestia au inceput sa se retraga masiv de pe piata din Polonia.

Competitia este dura insa, Cehia dovedindu-se si ea atractiva prin prisma costurilor reduse la creditele pe o durata de minim 10 ani, rata dobanzilor practicata in aceasta tara fiind doar un pic mai ridicata fata de cea din Japonia, Elvetia, Germania sau Olanda.

In competitia directa cu Polonia, Romania pare sa fi trecut cu bine peste turbulentele inregistrate pe pietele de capital din China sau Brazilia, leul romanesc castigand 0,3 procente in fata monedei euro in prima luna a lui 2016, spre deosebire de zlot, care s-a depreciat cu 3,5%.

In vreme ce cresterea economica din Romania este una care deja s-a remarcat anul trecut in randul celor 28 de state membre UE, oficialii de la Bucuresti mizeaza acum pe un nou impuls dat de reducerea impozitelor si cresterea salariilor in ransdul personalului bugetar.

In acelasi timp, premierul Dacian Ciolos este convins ca tara va reusi sa respecte plafonul de deficit bugetar de 3% asumat de statele Uniunii.

Ministrul Dragu se arata convinsa si ea de acest lucru, in contextul in care cresterea economica ar putea depasi ritmul de 3,6% inregistrat in trimestrul III al anului trecut, iar sistemul de colectare al taxelor incepe sa dea rezultate mai bune.

Crestere sustinuta de consum

"Nu vad niciun pericol de a depasi plafonul acesta si a declansa procedura europeana pentru deficit excesiv. Sunt o multime de factori care lucreaza in favoarea noastra", a explica Anca Dragu.

Romania se afla in punctul in care renunta la masurile de austeritate, un program care a ajutat Bucurestiul sa limiteze deficitul bugetar la doar 1,5% din PIB pe anul trecut, fata de 7,2 procente in 2009.

Pentru moment, cresterea economica este alimentata de consum, acesta crescand constant dupa micsorarea unor impozite si a TVA.

In plus, aceasta masura si eforturile de combatere a coruptiei au reusit sa creasca gradul de colectare al TVA cu 12 procente, dupa cum afirma Dragu.

"In acest punct, cresterea economica este sustenabila pentru ca nu este excesiva", considera ministrul Finantelor.

In acelasi timp insa, Anca Dragu afirma ca guvernul lucreaza la implementarea unui model economic pe termen lung prin cresterea investitiilor si atragerea companiilor straine in tara.

Printre noile modificari pe care ministrul Finantelor vrea sa le implementeze se remarca impunerea planificarii trimestriale a bugetelor institutiilor de stat si a companiilor cu capital majoritar de stat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economie romania, #investitii straine romania, #Ministru Finante Anca Dragu, #model economic romanesc , #Program guvernare