Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Analisti: ARD propune masuri fiscale corecte, dar periculoase pentru buget

Analisti: ARD propune masuri fiscale corecte, dar periculoase pentru buget


Masurile fiscale propuse de Alianta Romania Dreapta (ARD), in cadrul programului de guvernare, sunt salutate de analistii economici, dar cu anumite retineri.

ARD mentioneaza in document reducerea cotei unice de impozitare de la 16% la 12%, incepand cu 2013 si a CAS cu 5%, incepand din 2015. Concomitent, Alianta considera oportuna cresterea salariului minim brut pe economie, de la 700 la 850 de lei in 2013 si de la 850 de lei la 1000 lei in 2015.

Analistul economic Mircea Cosea precizeaza ca aceste propuneri nu sunt noi, ele fiind discutate inca din 2010. Aunci, insa, ele au fost respinse atat de guvernul Boc, cat si de Fondul Monetar International.

"Am fost suprins ca Alianta Romania Dreapta a preluat aproape ad literam masurile din 2010, fara sa tina seama ca anumite conditii s-au deteriorat. Atunci, bugetul ar fi putut suporta o anumita perioada de timp pierderile temporare, pe care aceste masuri le-ar fi generat.

Deocamdata, ele sunt periculoase pentru buget si greu de acceptat de Fond. Principial insa, sunt corecte", a spus analistul.

Si analistul financiar Aurelian Dochia vede oportune schimbarile fiscale, insa aminteste ca ele reprezinta doar partea placuta a unui plan de relansare economica.

"Se pot discuta niste ajustari in materie de taxare, dar trebuie, in acelasi timp, sa fie clar si ce reduci in materie de cheltuieli", spune Dochia.

Programul de guvernare ARD mai prevede infiintarea Bancii Publice pentru Investitii (BPI), cu capital integral sau majoritar de stat si a Consiliului Guvernamental de Programare a Investitiilor Publice (CGPIP).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1774 ori