Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ungureanu, in Parlament, despre Cupru Min: Privatizarea va fi reluata

Ungureanu, in Parlament, despre Cupru Min: Privatizarea va fi reluata


Zacamantul de la Rosia Poieni al Cupru Min nu a fost inclus in evaluarea pretului de licitatie deoarece nu face obiectul vanzarii, ci ramane in proprietatea statului, iar calculul efectuat releva ca ar fi nevoie de 400-500 ani pentru exploatarea acestuia la epuizare, a afirmat premierul Ungureanu.

In discursul sustinut in Parlament la dezbaterea motiunii de cenzura, premierul a raspuns si criticilor opozitiei privind incercarea de vanzare a Cupru Min, amintind ca procesul a fost inceput de Guvernul liberal Tariceanu in 2008, cand, desi a fost aplicat acelasi standard de evaluare, valoarea societatii a fost stabilita ca fiind de 2,5 ori mai mica.

"O spun foarte clar: zacamantul nu se vinde. Atunci cand achizitionezi o autorizatie sau un permis de pescuit, suma platita nu este egala cu valoarea intregului peste din balta, pentru ca, in mod evident, nu il poti pescui pe tot, ceea ce platesti reprezinta contravaloarea capturii medii, in timpul si conditiile date.

Sunt sigur ca toti semnatarii motiunii de cenzura sunt constienti de acest fapt si atunci mi se pare cu atat mai ingrijorator faptul ca ati ales sa resuscitati un slogan anacronic, de la inceputul anilor '90, si sa intretineti o falsa controversa publica, mizand pe lipsa de informare si de expertiza a societatii si facand in acest fel un mare deserviciu societatii si tarii", a spus Ungureanu parlamentarilor opozitiei.

El a aratat totodata ca datoriile Cupru Min se ridica la 64 milioane lei, iar profitul invocat este "strict conjunctural", datorandu-se faptului ca in ultimii ani societatea nu a efectuat nici macar investitii pentru descoperta, toate aceste lucrari cifrandu-se la aproximativ 75 milioane lei pe an.

"Vom relua aceasta privatizare cu o noua evaluare si cu o noua licitatie. Cupru Min are nevoie de investitii masive, de realizarea investitiilor de mediu, de retehnologizare. Fara o infuzie importanta de capital, societatea nu-si poate continua activitatea pentru mai mult de un an", a adaugat Ungureanu.

Roman Copper a castigat in 26 martie licitatia organizata de OPSPI pentru preluarea pachetului integral de actiuni al Cupru Min, la pretul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste pretul de pornire a licitatiei, de 57,3 milioane euro.

Ministerul Economiei a anuntat insa in 7 aprilie ca negocierile cu Roman Copper s-au incheiat irevocabil, intrucat firma canadiana a respins conditiile cerute de partea romana, astfel ca procesul de privatizare va fi reluat.

Firma canadiana a avut termen de zece zile pentru a semna contractul de cumparare a Cupru Min, dar intrucat nu a acceptat conditiile impuse de partea romana, acordul nu a mai fost incheiat.

Conditiile cerute de MECMA erau ca firma canadiana sa constituie un depozit colateral de 32,27 milioane euro pentru a garanta astfel realizarea investitiilor de mediu, sa plateasca suma pentru actiuni, de 200,7 milioane euro, in termen de 30 zile de la obtinerea avizului Consiliului Concurentei si autorizatiei integrate de mediu-ambele fiind conditii suspensive in contract. De asemenea, partea romana a cerut publicarea imediata a contactului de privatizare.

Potrivit datelor obtinute de MEDIAFAX, patrimoniul Cupru Min pe baza caruia a fost stabilit pretul la licitatia pentru vanzarea companiei a fost evaluat de o firma cu sediul intr-un apartament din judetul Alba, pe baza unor date culese in 2008 si actualizate in 2010, firma fiind detinuta de membrii aceleiasi familii.

Firma "Evaluar" din Alba-Iulia, cu un numar mediu de patru angajati in 2010 si un capital social subscris de 5.000 lei, a evaluat doar patrimoniul companiei, nu si volumul de investitii care trebuie asumate de catre cumparator.

Un document oficial prezentat, miercuri, de MEDIAFAX, releva ca pretul de licitatie pentru Cupru Min a fost raportat doar la valoarea activelor societatii si cantitatea de cupru care poate fi exploatata in urma unor investitii estimate chiar de conducerea unitatii, nu de catre un evaluator independent, fara sa fie luata in considerare si valoarea zacamantului.

Cupru Min detine exploatarea Rosia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale Romaniei.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1313 ori