Premiera pentru NASA: Reparatii in spatiu

Miercuri, 03 August 2005, ora 01:39
1026 citiri

Astronautul Steve Robinson a declarat ieri, intr-o conferinta de presa sustinuta de acesta si colegii sai de la bordul navetei Discovery, ca reparatiile programate astazi la scutul termic nu ar trebui sa puna probleme. El a recunoscut, insa, ca orice iesire in spatiu este asociata intotdeauna cu un anumit grad de risc.

Agentia Spatiala Nord-Americana a decis sa repare scutul navetei pe orbita, o premiera in istoria spatiala americana. Decizia a fost luata pentru ca exista temerea ca doua protuberante, formate din spuma izolanta si detectate in scutul termic al navetei, ar putea determina supraincalzirea lui Discovery la intrarea in atmosfera. Inginerii de la NASA au petrecut ultimele trei zile evaluand riscurile pe care le prezinta cele doua protuberante inainte de a lua decizia de a trimite un astronaut pentru a face reparatii.

Acesta va fi transporat la baza navetei cu ajutorul unui "brat robotizat", unde va incerca initial sa desprinda protuberantele cu mana. In cazul in care nu va reusi, le va taia cu ajutorul unor foarfece speciale. Astronautul isi va transporta uneltele in spate, pentru a nu lovi din greseala scutul termic.

Gardianul