Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ponta: Efectul amanarii majorarii accizelor, reglat doar din iulie prin rectificare, posibil negativa

Ponta: Efectul amanarii majorarii accizelor, reglat doar din iulie prin rectificare, posibil negativa


Efectul amanarii majorarii accizelor la carburanti va fi analizat dupa primele trei luni, dar un eventual gol de venituri nu poate fi reglat decat prin rectificare care poate fi efectuata numai in semestrul II, rectificare bugetara care, in aceste conditii, poate fi negativa, spune premierul Ponta.

Seful Guvernului a amintit ca, potrivit Legii responsabilitatii fiscale si practicii europene, prima rectificare bugetara de pe parcursul unui an nu poate fi efectuata decat din al doilea semestru.

"O sa facem calculele dupa primele trei luni si o sa vedem daca este vorba de venituri suplimentare, presedintele Romaniei aprecia ca o sa avem venituri suplimentare din alte taxe. Daca se va constata ca nu exista venituri suplimentare, prima rectificare este in luna iulie si doar atunci pot fi realocati banii", a spus Ponta.

El a aratat ca presedintele Traian Basescu a transmis ca nu va fi creat un gol de venituri in buget prin amanarea majorarii accizelor desi lui, ca prim-ministru, cifrele ii indica exact contrariul.

"Sa speram ca are dansul dreptate. Eu, pe cifre, mi-a rezultat ca se creeaza, dar presedintele, care le stie pe toate mai bine, sa speram ca de data asta a avut dreptate A fost insa o miza strict politica, nu are nicio legatura cu cifrele pentru presedinte. Dar nu exista decat doua variante dupa 1 iulie: ori constatam incasari suplimentare sau cheltuieli mai mici ori facem o rectificare negativa", a afirmat Ponta.

Premierul a adaugat ca nu se poate vorbi "in general" de majorarea altor taxe si nici nu ia in calcul altceva decat bugetul aprobat de Parlament.

Presedintele Traian Basescu a anuntat in cateva randuri ca nu va promulga Legea bugetului de stat daca acciza la carburant va fi majorata, premierul Victor Ponta precizand insa ca negociaza cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana amanarea cu trei luni a datei de majorare a accizei la motorina, folosita de catre transportatorii de marfa, si aplicarea acesteia doar la benzina.

Saptamana trecuta, dupa o discutie cu presedintele Basescu, premierul a anuntat ca va amana cu trei luni majorarea accizei si la benzina, nu doar la motorina, iar seful statului a precizat ca in aceste conditii poate promulga bugetul.

"Am facut acest lucru pentru ca Guvernul a fost de acord sa amane cu trei luni intrarea in vigoare a accizei pe carburant, motorina si benzina. Fata de 2,4 miliarde, cat era prevazut in bugetul de stat venituri din aceasta taxa, suspendarea aplicarii pe trei luni insemana 600 de milioane de lei mai putin in bugetul de stat, foarte mica in raport cu excesele din buget, si care pot fi ajustate in foarte multe zone din buget unde sunt bani in exces, fie ca vorbim de banii de la Ministerul domnului Dragnea, de la serviciul datoriei externe, de la minimalizarea unor incasari, cum e taxa pe stalp", a spus Basescu, miercuri, la Cotroceni.

Luni, Fondul Monetar International a transmis o declaratie in care considera ca sunt necesare masuri care sa compenseze veniturile pierdute de stat prin amanarea cresterii accizei la carburanti, iar o misiune a Fondului se va afla la Bucuresti in luna ianuarie pentru discutii cu autoritatile, vizand combinarea primelor doua evaluari ale acordului stand-by.

Intrebat, luni dimineata, de jurnalisti cum va acoperi golul de venituri rezultat din amanarea majorarii accizei la carburanti, conform recomandarii Fondului Monetar International, premierul a raspuns: "De la Administratia Prezidentiala, ca domnul presedinte a spus ca sunt bani".

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1321 ori