Ministerele vor elabora, din 2010, o executie pe venituri si cheltuieli pentru fiecare program

Vineri, 15 Februarie 2008, ora 14:25
1064 citiri
Ministerele vor elabora, din 2010, o executie pe venituri si cheltuieli pentru fiecare program

Ministerele vor elabora, incepand cu 2010, o executie pe venituri si cheltuieli pentru fiecare program, care va inlocui executia pe intreg bugetul ministerului, astfel incat sistemul din Romania sa fie adaptat celui utilizat de UE, a declarat vineri secretarul de stat din cadrul SGG, Victor Giosan.

"Imaginati-va ca, acum, executia se face pe structura de cheltuieli si pe cea functionala. La acestea doua se va mai adauga o structura, care este cea a executiei pe programe", a declarat, vineri, secretarul de stat din cadrul Secretariatului General al Guvernului (SGG).

"Daca un departament dintr-un minister consuma hartie de xerox pentru doua programe diferite, va trebui sa inregistreze diferit consumul pentru fiecare program. Prin noul sistem va trebui identificat, pentru fiecare program, cat s-a consumat, ceea ce din punct de vedere contabil si tehnic este mai dificil, si de aceea termenul este 2010", a explicat Giosan. El a precizat ca termenul 2010 este prevazut intr-un ordin al ministrului de Finante, referitor la modul de implementare a executiei pe programe.

Giosan a explicat ca filosofia programarii bugetare in UE este una pe baza de programe si pe termen mediu, metoda care trebuie adoptata si de Romania, desi masura nu a fost impusa de UE.

Intre timp, ministerele si SGG trebuie sa-si stabileasca o planificare strategica bugetara pana in 15 aprilie 2008, astfel incat sa existe o corelare intre politicile publice si elaborarea bugetara, potrivit unei decizii luate, miercuri, de Guvern. Planurile strategice vor acoperi perioada 2008-2010, reprezentand, in acelasi timp, o baza pentru bugetele anilor urmatori.

Giosan a explicat ca, astfel, va fi mutat accentul de pe cheltuirea banilor alocati fiecarui minister pe obtinerea de rezultate si pe atingerea obiectivelor. "Fiecare minister trebuie sa-si stabileasca obiective foarte clare, care tebuie indeplinite intr-un anumit termen. De exemplu, daca Ministerul Transporturilor are un program de construire de autostrazi, trebuie sa spuna cati kilometri de autostrada vrea sa construiasca, si sa cuantifice in ce masura autostrazile noi vor contribui la reducerea aglomeratiei, sau cu cat se va scurta timpul de la un un punct de plecare la destinatie", a explicat secretarul de stat.

Dupa sedinta de Guvern de miercuri, premierul Calin Popescu Tariceanu declara ca acest nou sistem de executie, pe venituri si cheltuieli, va oferi o mult mai buna predictibilitate a cheltuielilor publice. Acest sector este unul considerat problematic de Comsia Europeana, care a transmis Executivului ca trebuie acordata o mult mai mare atentie modului in care se cheltuie banii publici.

Potrivit comisarului european pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, pana in luma mai a acestui an, guvernul trebuie sa arate ca poate tine in frau deficitul bugetar, iar cheltuielile publice trebuie sa fie administrate mai intelept.

NewsIn

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.