Doua luni pe scaunul de premier: Care sunt realizarile lui Razvan Ungureanu?

Marti, 10 Aprilie 2012, ora 07:59
4316 citiri
Doua luni pe scaunul de premier: Care sunt realizarile lui Razvan Ungureanu?

S-au implinit doua luni si o zi de cand Mihai Razvan Ungureanu s-a asezat pe scaunul de premier al Romaniei.

Odata cu venirea sa la Palatul Victoria, protestele din Piata Universitatii s-au calmat, iar promisiunile sale in fata Parlamentului pareau sa fi calmat spritele incinse in anii de criza financiara.

Dupa depunerea juramantului, noul premier a facut o prima promisiune: aceea de a prezenta Parlamentului un raport complet al activitatii sale dupa doua luni de mandat. Cum au decurs cele doua luni ale lui Mihai Razvan Ungureanu si ce va prezenta acesta in fata Parlamentului?

Prima tema pe care Ungureanu le-a trasat-o membrilor Guvernului a fost aceea de a aduce venituri in valoare de doua miliarde de euro la buget din evaziune fiscala, o sarcina grea, dar nu imposibila. Incetul cu incetul, promisiunile lui Mihai Razvan Ungureanu nu au incetat sa apara. Scaderea CAS-ului si redimensionarea fiscalitatii pe zona IMM-urilor au fost primele subiecte care au dat o urma de speranta mediului privat. Nu dupa mult timp, presedintele Traian Basescu i-a trasat premierului o sarcina: sa reintregeasca salariile bugetarilor.

Iata ca dupa doua luni de la investirea in functia de prim-ministru, Mihai Razvan Unugureanu se vede nevoit sa se tina de prima promisiune facuta: aceea de a-si prezenta raportul de cativitate in fata Parlamentului.

Iata care au fost principalele obiective ale lui Mihai Razvan Ungureanu:

Reducerea CAS-ului si redimensionarea fiscalitatii pentru IMM-uri

"Am in vedere scaderea CAS, sigur pentru angajati, poate si pentru angajatori, intr-o marja de 3 pana la 5%, in functie de capacitatea noastra de a ne permite asa ceva, care tine de felul in care exista bani la buget, si externa, in functie de conditiile de mediu economic si financiar ", declara Mihai Razvan Ungureanu in data de 3 martie.

Reintregirea salariilor bugetarilor

"Incerc - si sper sa vedem acest lucru intamplandu-se in aceasta vara, luand in considerare si cresterea economica -, sa avem salariile bugetarilor reintregite", a spus Ungureanu, mentionand ca aducerea salariilor bugetarilor la nivelul anterior este unul dintre "pariurile" Cabinetului sau si, in egala masura, o prioritate, aceea de a aduce "putin zambet pe fetele romanilor".

Cresterea procentului de atragere de fonduri europene

"Avem nevoie de 6 miliarde fonduri europene: 2,5 miliarde euro pentru agricultura si 3,5 miliarde euro fonduri de coeziune si structurale... Economia nu se misca numai cu marirea salariilor", ci trebuie avute in vedere un ansamblu de masuri. "Trebuie sa dam un impuls acum economiei care stationeaza si eu cred ca 8 luni de zile de mandat sunt suficiente pentru a face acest lucru", afirma premierul.

Cresterea veniturilor la buget din combaterea evaziunii fiscale

"Avem venituri de 33% din PIB, sub media europeana de 40%. Va cer ca, in termen de 60 zile, actiunile dumneavoastra de combatere a evaziunii fiscale in zonele alcool si produse vegetale, cu respectarea prevederilor legale, sa aduca venituri la buget de cel putin 1,5% din PIB. Aveti sprijinul meu neconditionat pentru aplicarea masurilor necesare obtinerii acestui rezultat", afirma Mihai Razvan Ungureanu, la doar o saptamana de mandat.

Dupa doua luni, premierul a infiintat Consiliul Consultativ pentru mediul de afaceri, al carui obiectiv este consolidarea relatiilor dintre politica guvernamentala si mediul economic, sesizarea impactului deciziilor economice ale Guvernului si identificarea unor solutii.

"Obiectivul principal al acestui Consiliu este consolidarea puntilor intre politica guvernamentala si mediul economic, pe ambele dimensiuni - creator de valoarea adaugata si generator de taxe si impozite, asigurand veniturile necesare functionarii statului", declara Ungureanu.

Potrivit premierului, Consiliul Consultativ va fi un prim for de sesizare a impactului decizilor economice ale Guvenului, ca sistem de avertizare timpurie care sa identifice actiunile ce ar putea afecta mediul economic, predictibilitata fiscala, prevenirea inregistrarii de pierderi in economie, scrie Realitatea.

"Vizam atragerea respectului mediului de afaceri international. Consiliul consultativ e un colector de propuneri, de solutii posibile, de sesizari din partea mediului economic, O expresie a creativitatii economice romanesti.

"Pentru mine, in jurul acestei mese nu se afla afacerile pe care le reprezentati, ci in primul rand experienta in mediul de afaceri. Sunt constient de riscurile pe care le comporta orice lista de participare intr-un consiliu, multe dintre orgolii sunt pe deplin justificate si le acceptam cu totii. Listele mai lungi sau mai scurte nu fac niciodata dreptate tuturor. Acest consiliu este deschis tuturor, iar solutiile bune nu au nevoie de cadrul fix al consiliului", a mai spus premierul membrilor consiliului.

Ce putea sa faca premierul Mihai Razvan Ungureanu in doua luni de mandat?

Analistul Dan Petre priveste cu un ochi critic asupra mandatului lui Ungureanu. subliniind faptul ca premierul nu a avut un start fericit din cauza unui calcul tactic al schimbarii guvernului. In opinia acestuia, Guvernul trebuia schimbat dupa ce trecea momentul iernii foarte proaste.

In opinia analistului, singurele teme pe care Mihai Razvan Ungureanu le poate prezenta in fata parlamentarilor sunt legate de infiintarea Consiliului Consultativ si imbunatatirea comunicarii la nivelul administratiilor guvernamentale.

"In afara de Consiliul Consultativ, nu vad multe lucruri extraordinare pe care le-a facut Guvernul. Nu s-a luat nici macar o decizie exploratorie. Stim ca a dat niste bani la primarii PDL, chiar daca cu o saptamana inainte le trantise usa. In 100 de zile nu vedem nicio schimbare. Ceea ce si-a propus premierul sunt obiective pe termen lung. In doua luni nu ar fi putut sa faca mare lucru decat daca venea cu un program de 4-5 prioritati legislative.

Putea sa spuna "reformez parteneriatul public-privat, dau drumul unui proces pe infrastructura in parteneriat public-privat. Putea sa ceara un raport de evaluare, sa dea drumul unui proces de reevaluare a resurselor minerale si a strategiilor pe resurse minerale, ar fi putut sa dea drumul unei discutii publice pe strategie energetica", a declarat Dan Petre pentru Business24.

De asemenea, analistul a abordat si tema gazelor de sist, precizand ca in aceasta situatie, premierul ar fi trebuit sa ceara un raport Institutului Geologic, raport pe care sa il faca public. In ceea ce priveste reducerea CAS-ului, Dan Petre spune ca principala problema nu este legata de scaderea fiscalitatii ci de simplificarea si consolidarea acesteia.

"Aproape fiecare autoritate isi inventeaza propriile taxe. Pentru un IMM e un cost suplimentar extraordinar de a plati 15 conturi, 30.000 de raportari, sunt afaceri care nu-si pot permite. Cred ca ANAF-ul ar trebui sa devina user-friendly. Acesta lucru ar fi putut sa-l faca - sa ceara un studiu de la Consiliul Fiscal sau de la Consiliul Investitorilor Straini", a precizat analistul.

Pe de alta parte, avocatul Gabriel Biris, membru in Consiliul Consultativ al premierului a precizat ca in doua luni de mandat Mihai Razvan Ungureanu nu putea sa faca prea multe lucruri cu toate ca a mai schimbat anumiti sefi de agentii si directori generali.

Referitor la combaterea evaziunii fiscale, avocatul crede ca premierul isi va indeplini targetul de a aduce doua miliarde de euro la bugetul statului din combaterea evaziunii, cu toate ca pana acum, nu s-a intamplat nimic concret.

"Ii voi spune in Consiliu cum se poate face acest lucru. Sunt masuri serioase de combatere a evaziunii in domeniul retail-ului, Este vorba de o masura combinata in domeniul contributiilor sociale, unde cred ca ar fi mult mai eficient sa plafonezi baza de calcul a tuturor contributiilor sociale la un nivel rezonabil, nu mai mare de trei salarii medii pe economie si sa faci in asa fel incat contributiile sociale sa fie platite de toata lumea indiferent de cum isi obtine banii.

Sunt anumite masuri care mai trebuie luate pe accize. De asemenea, sa dea drumul la acele scannere pe care le au in vami si in special sa puna scannere in Vama Constanta fiindca se face contrabanda de parca ar fi tara nimanui", a declarat Gabriel Biris, pentru Business24.

Intrebat de ce in aceste doua luni nu s-au vazut masuri concrete din partea premierului, Gabriel Biris a declarat ca "premierul n-a avut know-how-ul" necesar.

"Si-a facut un Consiliu pe care l-a rugat sa vina cu niste propuneri care sa functioneze si pentru mediul de afaceri, nu doar pentru functionari", mai spune Biris.

#raport oremier Mihai Razvan Ungureanu, #obiective Mihai Razvan Ungureanu, #evaziune fiscala Mihai Razvan Ungureanu, #masuri Ungureanu , #Premier