Contractul de concesiune cu Sterling Resources nu are nimic dubios, spune fostul sef de la ANRM

Sambata, 07 Februarie 2009, ora 09:22
6835 citiri
Contractul de concesiune cu Sterling Resources nu are nimic dubios, spune fostul sef de la ANRM

Fostul presedinte al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) a spus ieri ca acordul incheiat cu Sterling Resources nu are nimic dubios, iar faptul ca fost semnat de Tariceanu pe final de mandat este doar o coincidenta.

"Acest contract nu are nimic dubios in el, iar faptul ca a fost semnat pe final de mandat de Calin Popescu Tariceanu a fost o pura coincidenta. Acreditarea ideii ca aceasta concesionare s-a facut prin inginerii legislative este cat se poate de falsa", a precizat Gabudenau.

Potrivit acestuia, procedura de licitatie a inceput in 1990, atunci cand Rompetrol, companie de stat la vremea aceea, a scos la licitatie 15 perimetre, iar in 1992, cand a fost atribuit contractul, Romania nu avea niciun conflict cu Ucraina.

"S-a spus in mod repetat ca statul roman ar fi concesionat un bun pe care nu-l detinea. Vreau sa precizez ca, la data semnarii contractului, adica in anul 1992, nu exista un litigiu intre Romania si Ucraina, acesta aparand abia in 1997", a mai spus fostul presedinte al ANRM.

Sterling Resources a precizat intr-un comunicat emis joi ca in cei 11 ani de activitate in Romania a respectat si a aplicat toate reglementarile prevazute de legislatia Romaniei si a UE si ca a facut investitii directe de circa 56 milioane dolari, in operatiuni de prospectiuni seismice si foraj.

Compania mentioneaza ca Acordul petrolier pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia a fost semnat la data de 6 august 1992, in baza Legii nr. 64/1992 privind acordarea unor facilitati pentru atragerea de capital strain in domeniul explorarii si exploatarii zacamintelor de petrol si gaze, si a fost aprobat prin HG nr. 570/1992. Acordul petrolier acopera o suprafata totala de aproximativ 4.119 km patrati si a fost adjudecat ca urmare a unei licitatii internationale si este un contract pe riscul si cheltuiala exclusiva a investitorului, precizeaza reprezentantii Sterling Resources.

La randul sau, premierul Emil Boc a spus joi ca acest contract incheiat cu Sterling a fost suspendat in perioada 2003-2008, iar prin transformarea contractului de exploatare si impartire a productiei in acord petrolier si de concesiune compania nu mai imparte profitul cu statul roman, ci plateste o redeventa situata intre 3,5 si 13,5%. "S-a repus dintr-o data pe rol!", a declarat premierul Emil Boc joi, la B1 TV.

Premierul a declarat ca intre 1992 si 2008 au fost aduse 11 acte aditionale documentului initial, iar prin transformarea contractului de exploatare si impartire a productiei in acord petrolier si de concesiune nu se mai imparte profitul, ci se primeste o redeventa din partea companiei. Boc spune ca proportiile de impartire a profitului, din contractul semnat in 1992, sunt de 55 - 45%, dar a precizat ca nu stie deocamdata in favoarea cui.

In ceea ce priveste motivul demiterii lui Bogdan Gabudeanu de la presedintia AMRM, Boc a afirmat ca motivul a fost acceptarea secretizarii contractului, in calitate de presedinte al Autoritatii.

Potrivit datelor furnizate, Sterling Resources Ltd. este o companie canadiana cu sediul la Calgary, Provincia Alberta. Investitorul Sterling Resources Ltd. este listat la bursa din Toronto TSX Venture Exchange, actiunile sale tranzactionandu-se sub simbolul “SLG”. Sterling Resources Ltd. desfasoara operatiuni petroliere in Marea Britanie (atat in Marea Nordului cat si pe uscat), in Franta si in Romania (atat pe uscat – Perimetrul Sud Craiova, cat si in Marea Neagra – Perimetrele Pelican si Midia). Compania detine o cota de participare in perimetrele Pelican si Midia incepand cu aprilie 1997, cota care, in prezent, este de 100%.
 

#anrm, #contract, #resources, #sterling, #tariceanu , #Premier