Ce sanse are Razvan Ungureanu sa-i ia locul lui Traian Basescu

Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 13:01
3564 citiri
Ce sanse are Razvan Ungureanu sa-i ia locul lui Traian Basescu

Premierul Mihai Razvan Ungureanu are un drum profesional asemanator cu cel al lui Putin, de aceea pare a fi o persoana compatibila cu functia de presedinte al Romaniei. Astfel de declaratii au fost facute de consultantii financiari contactati de Business24, dar si de presa internationala.

Varsta premierului, dar si background-ul profesional si moral par a fi cele doua caracteristici care il califica pentru scaunul de presedinte.

"Rolul lui Putin este acum luat de catre Mihai Razvan Ungureanu, sef SRI, destinat pentru o cariera prezidentiala. Deci, putem spune ca numirea lui Ungureanu marcheaza intrarea lui Basescu in campania prezidentiala pentru alegerile din 2012", este de parere Cristian Parvulescu, analist politic.

"Cum se spune s-au aliniat planetele. Daca i se va termina mandatul anul acesta, vor urma doi ani exact ca la americani: cu un an-doi inainte de alegeri trebuie sa se pregateasca.

Aceasta componenta,legatura cu poporul, nu o are inca. Pentru Mihai Razvan Ungureanu, un an va fi benefic pentru a intra in legatura cu masele. Va trebui sa parcurga toate judetele tarii, sa dea mana cu oamenii, sa-i intrebe, dar sa fie sincer fiindca oamenii isi dau seama.

Va avea foarte mult de munca, nu poate castiga fara sa-si faca parcursul. Background-ul de servicii secrete face foarte bine. Ca si Putin, functiile anterioare reprezinta un plus mare de valoare in background-ul unui om de stat", a declarat consultantul financiar Ionel Blanculescu, pentru Business24.

In opinia acestuia, premierul Ungureanu se pregateste de un mandat de zece ani de presedinte, incepand din 2013-2014.

"Exista posibilitatea ca Traian Basescu sa-i predea si mai repede mandatul, inainte de 2014. Pentru asta, premierul trebuie sa-si creeze o strategie pe termen mediu si lung. Faptul ca a inceput cu astfel de masuri de demiteri, deranjamente la nivelul structurii birocratice, acesta transmite un mesaj de "comanda la mine", se vede ca a dat militaria jos din pod", a mai adaugat Ionel Blanculescu.

Potrivit consultantului, masurile luate de premier reprezinta doar inceputul, iar cele "dure", care vor urma, vor deranja electoratul, fiindca multi vor fi afectati in mod direct de aceste masuri.

De aceea, Blanculescu nu considera ca strategia economica a lui Razvan Ungureanu poate schimba in vreun fel rezultatele alegerilor electorale din iunie. In plus, acesta nu vede in Ungureanu un reprezentant al PDL-ului ci, mai degraba, un premier independent.

Luna martie reprezinta insa primul mare test, cand Guvernul va incerca sa aplice un plan ambitios de privatizare, dar care ii poate aduce nepopularitatea generata de potentialele pierderi de locuri de munca, se arata intr-o analiza Reuters.

De asemenea, se vizeaza o vanzare a unei parti din Transelectrica si este necesara o vanzare profitabila, pentru a arata hotarare in reformarea companiilor de stat ineficiente si indatorate, care inca tin pe loc economia nationala. O alta cerinta a fost intensificarea luptei impotriva evaziunii fiscale si aducerea la buget in urmatoarele doua luni a 1,5% din PIB, ceea ce ar insemna incasari de 1,9 miliarde de euro.

"Avem venituri de 33% din PIB, sub media europeana de 40%. Va cer ca, in termen de 60 zile, actiunile dumneavoastra de combatere a evaziunii fiscale in zonele alcool si produse vegetale, cu respectarea prevederilor legale, sa aduca venituri la buget de cel putin 1,5% din PIB. Aveti sprijinul meu neconditionat pentru aplicarea masurilor necesare obtinerii acestui rezultat", afirma Ungureanu cu cateva zile in urma.

Alegerile locale sunt programate pentru luna iunie, iar acestea sunt vazute ca primul semn clar al sanselor pe care Ungureanu le are.

Daca Emil Boc a promovat in repetate randuri legi dificile precum cele referitoare la reducerea pensiilor si salariilor prin asumari de raspundere sau ordonante de urgente, ocolind astfel mecanismul parlamentar, masuri care au reprezentat un risc permanent ca Guvernul sa cada, actualul premier vine cu masuri economice care vor stabiliza economia nationala.

Vorbitor fluent a patru limbi si cunoscut ca un administrator competent, Ungureanu a ales sa continue programul lui Emil Boc, care include privatizari, constructia de drumuri, relaxarea fiscalitatii pentru firme si, nu in ultimul rand, cooperarea cu Fondul Monetar International. In plus, acest a mai mentionat si posibilitatea unei cresteri reduse de pensii si salarii inaintea alegerilor.

Ionel Blanculescu este de parere ca strategia lui Razvan Ungureanu se va axa pe trei directii, avand in vedere ca mandatul de premier ar putea fi limitat.

"Prima directie, care seamana cu amprenta lui Putin, este impunerea unei discipline fiscale, bugetare. Vor urma masuri extrem de dure privind evaziunea fiscala, insa nu numai la suprafata ci chiar la nivelul comisiilor de specialitate de la companiile de stat, a licitatiilor cu bani publici, vor fi atinse toate sectoarele de unde se fura si se risipesc bani.

A doua dimensiune va fi axata pe tot ce inseamna cresterea veniturilor la bugetul de stat prin activitati economice. Probabil vor urma o serie de masuri pornind de la parteneriatul public-privat.

A treia componenta va viza repozitionarea Romaniei in cadrul UE, avand in vedere experienta pe care o are, in ideea de a castiga si Romania ceva de la UE. Noi pana acum am fost "elevul silitor" care nu am deranjat UE", a mai subliniat acesta.

In plus, ideea general impartasita ca Ungureanu se afla in fata unei misiuni imposibile este de fapt un avantaj politic major, pentru ca orice mic succes al acestuia va aduce puncte pozitive in timp ce esecul va fi atribuit contextului, a completat Alexandru Gussi pentru publicatia Revista 22.

Pe de alta parte, surse din interiorul PDL, care au dorit sa-si pastreze anonimatul, au declarat pentru Reuters ca premierul Ungureanu este vazut ca o persoana capabila sa reinvie partidul, date fiind experienta si varsta sa. In plus, PDL nu exclude posibilitatea ca actualul prim-ministru sa primeasca fotoliul de presedinte al Romaniei peste doi ani.

Razvan Ungureanu, in topul increderii in politicieni

Exista insa si consultanti care nu cred in potentialul lui Mihai Razvan Ungureanu de a aduce economia pe fagasul cel bun si, cu atat mai putin, de a obtine votul electoratului pentru fotoliul de presedinte.

Niels Schencker spune ca premierul nu are timpul necesar pentru a derula programe cu finalitate in buzunarul cetateanului, astfel incat sa poata schimba intentia de vot. In plus, consultantul nu vede o asemanare puternica intre Razvan Ungureanu si Vladimir Putin.

"El ar reusi sa schimbe lucrurile doar daca la majoritatea oamenilor s-ar simti ceva in buzunare rapid, iar asta nu se va putea face decat prin cresteri de salarii si pensii. Ma indoiesc ca o crestere cu 10% a salariilor si a pensiilor ar putea schimba intentia de vot a populatiei.

E posibil ca in mintea lui Traian Basescu sa fie aceasta idee ca Mihai Razvan Ungureanu sa candideze la functia de presedinte, dar eu cred ca Ungureanu nu e un individ votabil.

Eu nu cred ca romanul vede presedintele in acelasi fel cum este vazut de Traian Basescu. Nu cred ca romanul vrea un presedinte care sa nu se amestece ci unul care sa se implice in numele cetateanului. Nu-l vad pe Mihai Razvan Ungureanu ca fiind votabil", a declarat Niels Schnecker pentru Business24.

Cu toate acestea, la nici macar o luna de la investirea in functie, sondajele arata ca actualul premier a intrat in topul increderii in politicieni direct pe primul loc. Cercetarea arata ca 29% dintre romani au "multa si foarte multa" incredere in seful Guvernului.

In ceea ce priveste nivelul de satisfaccie fata de activitatea lui Ungureanu, 38% s-au declarat "multumiti si foarte multumiti", 32 % au fost "nemultumiti si foarte nemultumiti", in timp ce 30% au refuzat sa raspunda.

Ultimele cercetari CSOP arata ca imediat dupa ce Mihai Razvan Ungureanu a fost desemnat premier de catre presedintele Traian Basescu, iar ministrii au fost schimbati, proportia celor care cred ca Romania se indreapta intr-o directie gresita a scazut pana la 74%.

#mihai razvan ungureanu premier, #Mihai Razvan Ungureanu presedinte, #masuri economice Mihai Razvan Ungureanu, #incredere cabinet Ungureanu, #Mihai Razvan Ungureanu asemanare putin, #Mihai Razvan Ungureanu analiza Reuters , #Premier