Tariceanu a inceput demersurile pentru suspendarea presedintelui

Luni, 08 Septembrie 2014, ora 13:12
1544 citiri

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a anuntat luni ca a inceput demersurile referitoare la initiativa de suspendare din functie a sefului statului.

"Am inceput demersurile pentru a prezenta liderilor grupurilor parlamentare atat din Senat, cat si din Camera initiativa legata de suspendarea presedintelui Romaniei. Astazi, la ora 12,00, voi avea o intalnire cu liderii grupurilor parlamentare de la Senat. Principalul subiect este legat de negocierea ponderilor in Biroul permanent si la nivelul structurilor comisiilor, dar cu acest prilej voi avea posibilitatea sa prezint si cererea de suspendare", a spus Tariceanu, intr-o conferinta de presa, la Palatul Parlamentului.

Potrivit acestuia, cererea de suspendare trebui sa aiba minimum o treime din semnaturile membrilor Parlamentului.

"Pentru ca sa indeplinim formalitatile procedurale, cererea de suspendare cu minimum o treime din semnaturile membrilor Senatului si Camerei Deputatilor trebuie inaintata Curtii Constitutionale pentru obtinerea avizului consultativ. Dupa obtinerea avizului consultativ, urmeaza ca cererea de suspendare sa fie supusa votului Parlamentului si, in cazul in care intruneste majoritatea voturilor, ea intra in vigoare. Calendarul pe care l-am propus si doresc sa-l fac public este urmatorul: 23 septembrie - votul Parlamentului in plenul reunit pe baza cererii de suspendare si urmat de referendum in data de 2 noiembrie, deci simultan cu primul tur al alegerilor prezidentiale", a explicat presedintele Senatului.

De asemenea, Tariceanu a precizat ca, in cazul in care Parlamentul aproba cererea, el nu va accepta preluarea functiei de presedinte interimar.

"In cazul in care Parlamentul va aproba cererea de suspendare si se va pune problema ocuparii pozitiei de presedinte interimar, intrucat sunt angajat in cursa electorala, nu voi accepta sa preiau functia de presedinte interimar, pentru a nu se considera ca incerc sa obtin o pozitie care sa ma favorizeze. Si atunci, in ordinea constitutionala, cel care ar urma sa preia functia de presedinte interimar ar trebui sa fie presedintele Camerei Deputatilor. Astazi, prin colegii de la Camera voi initia si discutii cu liderii grupurilor parlamentare din Camera Deputatilor pe acelasi subiect si sigur ca le voi pune la dispozitie si tabelele pentru strangerea de semnaturi", a aratat Tariceanu.

El a prezentat si cateva elemente pe care se bazeaza cererea de suspendare.

"In primul rand este vorba despre atitudinea presedintelui care excede cadrul constitutional, atitudine care s-a materializat in numeroase randuri prin sustinerea fatisa, evidenta, a unor partide politice in campania electorala. Statutul presedintelui il obliga la neutralitate si echidistanta, impartialitate. In al doilea rand sunt lucrurile deja de notorietate. Tin sa va aduc aminte ca Parlamentul, la sfarsitul lunii iunie, a adoptat o declaratie prin care cerea demisia presedintelui datorita gravelor atingeri aduse prestigiului functiei prezidentiale si institutiei prezidentiale prin scandalul de coruptie in care era implicat fratele sau. Saptamana trecuta am observat ca presedintele a intervenit institutional pe langa presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, interventie care a pus in pericol obtinerea de catre Romania a unui post important de comisar in structura Comisiei Europene", a precizat presedintele Senatului.

Intrebat daca il ajuta electoral acest demers, el a declarat ca nu stie.

"Nu stiu daca ma ajuta electoral, pentru ca Traian Basescu nu este candidat in campanie. Eu nu cred ca acesta este subiectul principal de campanie, cel putin in ceea ce ma priveste. Dupa ce se incheie aceste proceduri pe care Parlamentul trebuie sa le initieze pentru suspendare, campania va intra pe fagasul normal de dezbateri, axate pe programele candidatilor", a explicat Tariceanu.

Contextul international nu are legatura cu suspendarea presedintelui, a adaugat el.

"Eu cred ca o tara trebuie sa functioneze in jurul unor institutii, si nu in jurul unor persoane. In momentul de fata, Romania are un Guvern si acesta are o majoritate puternica si stabila in Parlament. Celelalte institutii care se ocupa de securitatea nationala functioneaza, ma refer la CSAT, unde sunt reprezentate Guvernul, serviciile de informatii, MAI. Eu cred ca toate aceste institutii pot sa isi faca treaba bine, mai ales ca, in cazul in care presedintele este suspendat, locul lui este preluat de altcineva conform Constitutiei. Deci, nu vad un motiv pentru ca legea sa fie pusa intre paranteze. Exista un conflict in Ucraina si atunci noi nesocotim legea pentru ca este acest conflict. Nu acesta este rationamentul corect", a raspuns seful Senatului unei intrebari in acest sens.

Mai mult, Calin Popescu Tariceanu crede ca prezenta la vot va fi mai mare "datorita faptului ca avem alegeri prezidentiale si exista un interes sporit si atunci sigur ca sunt sanse mai bune ca procedura de demitere sa poata sa fie indeplinita".

#Calin Popescu Tariceanu presedinte Senat, #Tariceanu demersuri suspenare presedinte , #Politica interna