Tabara: Agricultura trebuie sustinuta, partial, din bugetul de stat

Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 17:45
1072 citiri
Tabara: Agricultura trebuie sustinuta, partial, din bugetul de stat

Ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Valeriu Tabara, s-a intalnit vineri cu o delegatie a Fondului Monetar International (FMI), discutiile vizand, printre altele, situatia actuala a agriculturii din Romania si gradul de absorbtie a fondurilor europene destinate zonei rurale.

"Cu aceasta ocazie a fost prezentata situatia actuala a agriculturii din Romania, incluzand formele de sprijin acordate, tinandu-se cont de faptul ca este necesara o anumita sustinere din bugetul de stat care sa completeze ceea ce se acorda de la Uniunea Europeana. Totodata, s-a discutat despre Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR), gradul de absorbtie a fondurilor europene destinate zonei rurale si relatia cu sistemul bancar", se arata intr-un comunicat transmis vineri de MADR.

La randul lor, membrii delegatiei FMI au apreciat contributia semnificativa pe care a avut-o agricultura, anul acesta, la cresterea economiei nationale si, in special, la cresterea exporturilor si la echilibrarea balantei comerciale.

"De asemenea, au declarat acestia, pe termen lung, orice sprijin acordat sectorului agricol va ajuta la dezvoltarea economica a Romaniei, pentru ca atat timp cat cresc veniturile agricultorilor, creste si puterea lor de cumparare si, prin urmare, consumul", se mai spune in comunicat.

In finalul intalnirii, reprezentantii FMI au adus in discutie situatia cadastrului in Romania si modalitatile prin care se poate mari gradul de absorbtie al fondurilor comunitare. Au mai fost amintite subiecte privind stadiul de realizare a programului CESAR, sursele financiare pentru finalizarea actiunii privind cadastrul in Romania, tinand cont de importanta acestuia pentru intreaga economie nationala, inclusiv pentru dezvoltarea pietei funciare.

Totodata, au mai fost discutate proceduri care sa faciliteze sistemul de succesiune astfel incat sa se ajunga la un punct zero privind evidentierea proprietatilor in sistemul de carte funciara.

O delegatie a Fondului Monetar International (FMI), condusa de Jeffrey Franks, precum si reprezentanti ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale, efectueaza, pana pe 7 noiembrie, cea de-a treia evaluare a acordului stand-by de tip preventiv cu Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Valeriu Tabara FMI, #agricultura romania, #fonduri europene agricultura , #Politica interna